Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Piac

Tovább drágulnak júliustól a pékáruk

A gabona árának emelkedése miatt.

Idén is bőséges gabonatermést várnak Magyarországon, máshol viszont nincs elég a háború miatt. Megugrott a kereslet, a malmoknak pedig itthon is annyit kell fizetniük az alapanyagért, amennyit a külföldiek adnának érte euróban, máskülönben másnak adják el a búzát a termelők.

Gyengébb a forint, nyilván célszerűbb akkor exportra kivinni, mert többet kapnak érte a kereskedők – mondta Lakos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnöke az rtl.hu-nak.

Fotó: Facebook

Az árak pedig vágtatnak: egy tonna búza a feldolgozók szövetségének elnöke szerint már 140 ezer forintba kerülhet, kétszer annyiba, mint tavaly. Ezért júliustól tovább emelik a liszt átadási árát, jó 30 százalékkal. A sütőipar is nyilván emelni fogja ennek alapján a kenyérnek, péksüteménynek az árát, írta a portál.

A kenyér az egyik legjobban dráguló termék Magyarországon, a fehér kilójáért már májusban átlag 577 forintot kértek. 47%-kal többet, mint egy évvel korábban – a KSH adatai alapján. És a zsemle is majdnem másfélszeresébe kerül tavalyhoz képest, átlagosan 45 forint darabja.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés