Élelmiszergazdaság

Tápértékjelölés az egészséges táplálkozásért

Létrehozva:

|

 

Az egészséges táplálkozás, az egészséges étrend kialakítása elengedhetetlen. Ehhez tudatos vásárlókra és egyértelmű jelölésekre van szükség az élelmiszereken – jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára az „Egészséges táplálkozás népszerűsítéséről” szóló kerekasztal beszélgetésen, Rómában.

A kormany.hu tájékoztatása szerint a front oldali tápértékjelölésről (FOPNL) és annak egészségre gyakorolt hatásáról szóló rendezvényen elhangzott, Magyarország számára fontos, hogy egy harmonizált FOPNL rendszer ne jelentsen hátrányt a hagyományos és az oltalom alatt álló élelmiszereknek, amelyek étkezési kultúránk sajátosságait őrzik, valamint az egyéb jogszabályi követelményekhez igazodó élelmiszereknek.

Fotó: kormany.hu

Ezen kívül ne az élelmiszer átfogó értékelését, hanem tényleges információkat tartalmazzon a termékben található egyes tápanyagokról annak biztosítása érdekében, hogy minden fogyasztó választhasson sajátos körülményei és egészségi állapota alapján.

A helyettes államtitkár asszony arra hívta fel a figyelmet, hogy támogatjuk az FOPNL harmonizált bevezetését, amely segítség lenne a gyártók mellett a fogyasztóknak is az egészségtudatos választáshoz, hiszen Magyarországon is súlyos probléma a túlsúly és az elhízás, valamint az ebből adódó betegségek magas száma és folyamatos növekedése.

A konferencia részeként ismertetésre kerültek a témához kapcsolódó hazai kutatások eredményei is, melyek a front oldali tápérték jelölések iparra gyakorolt hatását és a fogyasztók visszajelzéseit egyaránt bemutatták.

agrotrend.hu/kormany.hu

Hirdetés

Fókuszban

Facebook