Élelmiszergazdaság
Németországban egyre több a bio sárgarépa
Az utóbbi években felerősödött a biotermesztési trend a sárgarépánál is.

Forrás: pixabay.com
Megkezdődött a sárgarépa betakarítása Németországban: a kora tavaszi viszonylagosan magas hőmérsékletnek köszönhetően az idei évben különösen korán lehetett elvégezni a vetési munkálatokat. Az utóbbi években markánsan jelentkező trend, hogy a német gazdák egyre nagyobb területeken térnek át az organikus termesztésre. Így van ez a sárgarépa esetében is, ahol 2024-ben a teljes német sárgarépatermés 22%-a már biorépa volt.
Az idei szezon kezdetén a meine-Möhren.de újságíróinak Hubert Merz, Baden-Württembergben tevékenykedő termelő így nyilatkozott az organikus termesztés tapasztalatairól:
“A sárgarépaföldünk életre kelt, ami jól látható: a növények között zümmögés és csiripelés hallatszik, mivel a rengeteg különféle rovar és madár, valamint a színes gyomnövények a répaföldet egy miniatűr természeti paradicsommá változtatják. Ez a sokszínűség élénkíti a természetet, ezért egyaránt jó a talajnak, a víznek és a levegőnek is.”
Az organikus vagy bio termesztésű sárgarépa tenyészideje általában valamivel hosszabb, mint a hagyományosan termesztett fajtáké. Az eső azonban most minden növénynek jót tenne, mert Németországban is aszályos körülmények uralkodnak július elején.
agrotrend.hu / FruitVeB