Élelmiszergazdaság

Piac

Nébih-vizsgálat az étolajügyben

Megvizsgálja a NÉBIH azokat a gyanús étolajokat, amelyeket egy szakértői csoport talált nemrég több hazai üzletben. Az itthon előállított étolaj jellemzően 400–510 forintba kerül literenként, a gyanús termékek között van olyan, amelyikért alig 300 forintot kell fizetni. Az adóhatóság azt állítja, hogy szigorúan fellépnek a csalók ellen.

Létrehozva:

|

Megvizsgálja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) azokat a vélhetően áfacsalásból származó étolajokat, melyeket egy szakértői csoport talált nemrégiben a Reál, a CBA és több kisebb élelmiszerbolt polcain. Míg az itthon előállított étolaj jellemzően 400–510 forintba kerül literenként, a gyanús termékek között van olyan, amelyikért alig 300 forintot kell fizetni. Az árkülönbségre egy magyarázat lehet a szakértők szerint, hogy a termékek áfáját elcsalták. Az is gyanús, hogy az étolajok címkéire bizonytalan hátterű cseh, ukrán, szerb, horvát cégek kerültek.

Ugyanez a szakértői csoport 2011-ben már végzett egy hasonló vizsgálatot, és ez vezetett az amerikai kitiltási botrányhoz.

A mostani üggyel kapcsolatban Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatóságának vezetője azt nyilatkozta, hogy 2008 óta több mint kilencezer vizsgálatot végeztek ebben a termékcsoportban, és az utóbbi időben nem találtak hiányosságokat. A bejelentések hatására azonban haladéktalanul megkezdik e termékek ellenőrzését. Hozzátette: az európai uniós előírások szerint e termékkörnél nem kell feltüntetni a gyártót, s ez megnehezíti a felelősök felderítését. A NÉBIH már vizsgálja, hogyan lehetne szigorítani a jelölési előírásokon.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter televíziós interjúban arról beszélt, nem csak étolajjal foglalkoznak az áfacsalók, a cukor és a liszt is a célkeresztjükbe került. A tárcavezető szerint a NAV-nak, a NÉBIH-nek, illetve a rendőrségnek a legkeményebben fel kell lépniük a csalók ellen.

A CBA kommunikációs igazgatója nem tud róla, hogy a náluk forgalmazott étolajjal bármi probléma volna. Mint elmondta: szállítóiknak nyilatkozniuk kell arról, hogy az áthárított áfát elszámolják a költségvetéssel szemben.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az ügyben azt a nyilatkozta, a kormány az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetésével pont az ilyen kétes eredetű áruk beáramlását szeretné megakadályozni. Az adóhatóság adatai szerint a rendszer segítségével 2011 óta ezres nagyságrendben buktak le étolajjal üzletelő csalók.

agrotrend.hu / mno.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook