Élelmiszergazdaság

Piac

Mi lesz a magyar paprikával?

Egyre-másra belefut az ember a boltok polcain abba a jelenségbe, hogy a kínai fűszerpaprika negyed-ötöd áron kapható a magyarhoz képest. Megkérdeztük a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. kereskedelmi igazgatóját, Hegedűst Zoltánt, hogy miért ennyire olcsó a kínai paprika, és a magyar termelőknek és iparnak milyen esélyei, kilátásai vannak az olcsó kínai paprikával szemben.

Létrehozva:

|

Hegedûs elmondta, hogy több tényezõ miatt tudnak ennyire olcsók maradni a kínaiak a paprikatermelésben. Kína a világ legnagyobb paprikatermelõje, õk termelik meg az összes fûszerpaprika közel 90 százalékát. Eltérõ a klíma, és eltérõek a termelési és feldolgozási technológiák is. Kínában hagyják a paprikát a szárán kiszáradni, vagy leszedik, és a sorok között kiszórják, hogy a napon száradjon – írja az index.hu.

A kínai paprika olcsóbb ugyan, de mi lesz a magyar paprikával? – fotó: pixabay.com

A szabadban szárított paprika ugyanakkor szerinte jobban ki van téve a szennyezõdéseknek, a bakteriológiai kockázat is magasabb. A nálunk feldolgozott paprikát elõször mossák, és utána kerül szárításra, így magasabb minõségû, tisztább paprika nyerhetõ, azonban a költségek jóval magasabbak. Míg a félkész (szárított, de még nem õrölt) kínai paprika kilója 1 euró 70 cent (nagyjából 550 forint) körül alakul, a magyar ennek a háromszorosába is kerülhet.

Problémát jelent a munkaerõ is. Kína nyugati területein elõfordul, hogy több száz éves technológiával dolgoznak a gazdák, van ahol még állati erõt is használnak, és olcsó a kézi munkaerõ is. Nálunk a napszámosok napi bére akár 10 ezer forint is lehet, azonban egy rosszabb termés esetén van, hogy a napszámos a bérét sem termeli ki, egyszerûen nem szed eleget.

A paprikát lehet géppel is szedni, de egy idényen belül az elsõ termést hagyományosan kézzel szedik le, ez a legmagasabb minõségû paprika, majd az utolsó, silányabb termést géppel. Ezeknek az eltérõ minõségû paprikáknak a keverékébõl áll elõ végül megfelelõ mennyiségben a közepes minõségû, árusításra alkalmas fûszerpaprika. Ha valaki megspórolja a kézi szedés költségeit, annak nem lesz megfelelõ minõségû paprikája, amit keverhetne, csak a rosszabb gépi. 

A paprika termesztése amúgy is rendkívül kockázatos, sokan hagynak fel vele, napjainkra a tizedére csökkent a fûszerpaprika termõterülete hazánkban. Kockázatot jelent az aszály is, mondta el Hegedûs Zoltán, idén is már késik az esõ, az öntözés pedig rendkívül költséges, hiába van sok helyen kiépített infrastruktúra, ha drága a víz.

Reményt jelent, hogy Nagy István agrárminiszter, miután egyeztetett a magyar fûszerpaprika termelés és feldolgozás szakembereivel Kalocsán, márciusban bejelentette, hogy a kormány 500 millió forinttal fogja támogatni a magyar paprikát. Ebben a támogatásban a vetõmagtámogatás, és a fejlesztésre, kutatásra fordított pénzek mellett benne van az öntözés támogatása is.

Megkérdeztünk egy volt paprikatermesztõt is, õ elmondta, hogy most már csak a paprika feldolgozásával foglalkozik, mellette pedig diót és homoktövist termeszt, a kockázatos paprikatermesztésbõl nem kér többet. 

Az idei támogatás híre némileg pozitív irányba vitte el a magyar paprika kilátásait. Hagyományosan József-napkor, március 19-én vetik a paprikát, így a Nagy István bejelentése a támogatásról az utolsó pillanatban döntötte el sokak számára, hogy maradnak a paprikánál. A Kalocsai üzemnek azonban így is 35 százalékkal emelnie kellett a felvásárlási árakat, hogy egész évre biztosítani tudja a magyar paprikát a boltok polcaira.

Muszáj volt emelniük a felvásárlási árat, mivel a gazdáknak máshogy már nem érné meg termelniük a paprikát, viszont a kereskedõk nem hajlandók ennyivel többet adni a kész termékért, sõt a kisebb áremelést is rosszul fogadják.

A magyar paprika mire a boltok polcaira kerül, akár a három-négyszeresébe is kerülhet a kínainak. Utóbbit alacsony haszonnal, tömegében próbálják kiszórni a boltok és a hipermarketek, míg a magyart nagyobb haszonnal, de kisebb mennyiségben. Ilyen árkülönbségek mellett az átlag vásárló sokszor hajlik inkább a kínaira, 

Sok gazda õstermelõként maga értékesíti az árúját, elad annyi fûszerpaprikát amennyit csak tud ismerõsökön keresztül, vagy esetleg húsipari termékeket gyártó üzemeknek értékesíti a terméket, és csak a felesleget adja el olyan üzemeknek, mint a Kalocsai. Ez sokszor problémát szül, mivel a gazdák minél hamarabb megpróbálják kiárulni a termékeiket, nem ritka, hogy novemberre már eladják az összes paprikát.

Ellenben egy viszonteladókkal dolgozó feldolgozó üzemnek az év 365 napjára biztosítania kell, hogy legyen paprika a boltok polcain. Az õstermelõktõl felvásárolt paprika mennyisége amúgy az évek folyamán nem változott sokat, azonban ahogy zsugorodik a fûszerpaprikaipar, arányaiban egyre magasabb a "fû alatt" kiárult paprika aránya. 

Németh József, a sükösdi Házi Piros Paprika Kft. tulajdonosa, a Szegedi Paprika Zrt. többségi tulajdonosa, az Országos Fûszerpaprika Terméktanács elnöke, a Kalocsai Fûszerpaprika Zrt. vezérigazgatója a cég kalocsai üzemében a mosó-daráló berendezésnél a paprikát vizsgálja 2012. október 3-án.

Hegedûs azonban reménykedik, bár a kínai paprika nem fog eltûnni a botlok polcairól, és árban továbbra is verhetetlen lesz, a jó minõségû magyar paprika helyzete még nem reménytelen. Reméljük, hogy megjön az esõ idén is, kikel az a paprika, és továbbra is tudjuk biztosítani, hogy legyen jó magyar fûszerpaprika a boltok polcain – mondta. 

agrotrend.hu / index.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook