Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Megélénkült a globális marhahús-kereskedelem

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) áprilisban megjelent projekciója szerint az USA marhahústermelése kismértékben (+0,6 százalék) növekedhet 2024 második negyedévében a 2023. április–júniusihoz képest.

Forrás: pxhere.com

Az USDA szakértői a hízóbika termelői árának 18 és a vágótehén árának 26 százalékos emelkedésére számítanak ugyanekkor. A belső fogyasztás 2 százalékkal, a marhahúsimport 11 százalékkal lehet több, míg a marhahúsexport 8 százalékkal csökkenhet. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államok marhahústermelése csaknem 1 százalékkal emelkedett, míg borjúhústermelése 8,5 százalékkal csökkent 2024 januárjában és februárjában a 2023. januári és februárihoz viszonyítva. Az Egyesült Államokban a bika ára 6,5 dollár (USD)/kilogramm hasított hideg súly volt 2024 februárjában, 11,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az USA marha- és borjúhúskivitele 3,4 százalékkal mérséklődött 2024 első két hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Az élő szarvasmarha exportja 17 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban, a fő célpiacra, Kanadába 17 százalékkal kevesebb élő állat került. Az USA marha- és borjúhús-behozatala 31,9 százalékkal, az élőszarvasmarha-importja 11 százalékkal nőtt ezzel egy időben.

Az Európai Unióban a fiatal bika „R3” kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 5,1 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2024 márciusában, nem változott számottevően az egy évvel korábbihoz képest. A tehén „O3” ára 5,9 százalékkal, az üsző „R3” ára 2 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban.

agrotrend.hu / allattenyesztok.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés