Élelmiszergazdaság

Piac

‘Ki mit tud?’ – magyar vs. külföldi pékségek

Egyre több albán pékség jelenik meg a magyar piacon. A Magyar Pékszövetség elnöke szerint ezek az adó- és munkaügyi előírásokat megkerülve fejlődnek. A hatóságok nem tesznek különbséget magyar és külföldi tulajdonú pékségek között. Mindegyiket ugyanúgy ellenőrzik.

Létrehozva:

|

– A magyar sütőiparban mintegy ezer magyar és 5-700 albán vállalkozás működik. Az ezer magyar vállalkozásban huszonkétezer ember dolgozik, 2,5-3 ezer szakmunkásra lenne szükség ahhoz, hogy az ágazatot teljes mértékben jól tudjuk működtetni – mondta az ágazati szövetség vezetője.

Septe József szerint a piac magyar szereplőinél dolgozók számára jelentős béremelésre lenne szükség. Az albán tulajdonban lévő pékségek ugyanis megkerülik az előírásokat – állítja a Magyar Pékszövetség elnöke.

– A rendelkezésre álló információk alapján úgy tűnik, hogy sem az adózási, sem a munkaügyi előírásokat nem vagy csak részben tartják be, valószínűleg így tudnak létezni. A cégalapítási és -fenntartási dolgaik sem olyanok, mint a magyar vállalkozásoké. Mindig azt mondjuk, hogy egyenlő feltételekkel működjenek a külföldi és a magyar tulajdoni pékségek Magyarországon.

A Magyar Pékszövetség elnöke ugyanakkor megjegyezte: a hatóságok nem tesznek különbséget magyar és külföldi tulajdonú pékségek között. Mindegyiket ugyanúgy ellenőrzik.

agrotrend.hu / inforadio.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook