Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Gyermelyen járt a Coop Rally

 

Az idei Coop Rally második állomása az ország egyik meghatározó, magyar magántulajdonban lévő élelmiszeripari nagyvállalata, a Gyermelyi Zrt. A Gyermelyi a mindenki számára ismert, piacvezető tésztája mellett, tojástermelésben is kiemelkedő Magyarországon, liszt előállításban pedig a harmadik legnagyobb piaci szereplő. Az Európában is egyedülálló vertikumként működő vállalat méltó házigazdája a magyar élelmiszereket népszerűsítő programnak. A Rally résztvevőinek lehetőségük volt megtekinteni az év elején átadott új malmot.

A Gyermelyi Vállalatcsoport Magyarország egyik legismertebb élelmiszeripari vállalkozása. Fő termékei: a tészta, a liszt és a tojás, széles körben ismertek és kedveltek. A cégcsoport egy teljesen zárt vertikumot működtet, termékeit Európában is egyedülálló módon az alapanyag-termeléstől kezdve kontrollálja.

A Gyermelyi az elmúlt évtizedek alatt következetes üzletpolitikájával, folyamatos beruházásaival és kiváló minőségű termékeivel elismertséget szerzett a hazai fogyasztók körében. Főbb termékeivel piacvezető, vagy meghatározó pozícióval bíró szereplője a magyar élelmiszeriparnak.

Fotó: gyermelyi.hu

A Gyermelyi Vállalatcsoport piacvezető Magyarországon a tésztagyártásban. Tojástermelésben és liszt előállításban pedig az egyik legnagyobb piaci szereplő. A tojástermelés három korszerű tojófarmon történik. Az idei évben várhatóan 170 millió darab tojást termel az ágazat, melynek egy részét héjas tojásként értékesíti, a másik részét pedig friss tojásként a tésztagyárban használja fel. Így – a gyártott termékek összetételétől függően – naponta akár 700.000 darab friss tojást is felhasznál a tésztagyár, melyben napi hárommillió adag tészta készül.

Az értékesítés legnagyobb részét a friss tojással készült tojásos tészták adják, de egyre jelentősebb a folyamatos növekedést produkáló durumtészta forgalma is.

A tésztaértékesítés az elmúlt években folyamatosan bővült, az idén várhatóan 38.000 tonna tésztát fog értékesíteni a vállalat, melynek már több mint 30 %-a az országhatárokon túl, zömében az Európai Unióban talál gazdára.

A Gyermelyi három korszerű malommal rendelkezik. Idén várhatóan 160.000 tonna gabonát őröl meg, ezzel a magyar lisztpiac egyik meghatározó, biztos lábakon álló szereplője. Őrleményei kiváló minőségűek, melyekkel mind az igényes ipari vevőknek, mind a fogyasztóknak megfelelő választást tud nyújtani.

A gabonaőrléshez a 8.100 hektáron gazdálkodó Gyermelyi növénytermesztés biztosítja a hátteret, mely a vetőmag előállításától kezdve felügyeli a termesztési folyamatot, így mind mennyiségi, mind minőségi oldalról komoly biztonságot jelent a tészta termékpályának. A jó minőségű durum- és lágybúza alapanyagnak, valamint a korszerű, versenyképes tésztagyártásnak köszönhetően a cég az olasz versenytársakkal szemben is sikerrel versenyez a nemzetközi tésztapiacon.

A Gyermelyi a saját növénytermesztés mellett egy évtizedek óta sikeres integrációt is működtet, 250 magyar búzatermelő partnernek nyújt kiszámítható, korrekt együttműködést és biztos felvevőpiacot, mellyel a saját művelésű területeken túl további 17.000 hektárnyi területet integrál a rendszerébe.

A kiváló minőségű és egyúttal impozáns mennyiségű élelmiszert gyártó, 500 főt foglalkoztató Gyermelyi Vállalatcsoport külön értéke, hogy mindmáig teljes egészében magyar magántulajdonban van. A cégcsoport több évtizedes, szerves fejlődése alatt is meg tudott maradni hazai kézben. A tulajdonosok zömében Gyermelyhez kötődő magánszemélyek, sokan közülük ma is aktív dolgozók, vagy vezetők a cégnél.

 

Új malom, bővülő búzatároló kapacitás és tojástermelés

A Gyermelyi Vállalatcsoport sikerének titka, hogy a megtermelt eredmény nagy részét az alkalmazott technológia és a minőségirányítási rendszer állandó fejlesztésére fordítja. A cégcsoport az elmúlt öt évben több mint 22 milliárd Ft-ot fordított beruházásokra, csak tavaly több mint 6,6 milliárd forintot szánt fejlesztésekre.

Az idei évben átadott, immáron harmadik malom napi 300 tonna lágybúza őrlésére alkalmas. A beruházás révén a Gyermelyi Zrt. búzaőrlési kapacitása napi 800 tonnára emelkedett, mely egy telephelyen belül a legnagyobbnak számít Magyarországon. A Gyermelyi eddig is két korszerű, jól kihasznált malommal rendelkezett, melyek az elmúlt évben több mint 150.000 tonna gabonát őröltek.

A beruházásnak köszönhetően további évi 90.000 tonnával fog emelkedni a vállalat őrlési kapacitása, mely lehetővé teszi a növekvő kereskedelmi igények biztos kiszolgálását és az expanzió folytatását.

A termelés növekedése mellett az üzem helyet ad jövőbeni új technológiák bevezetésének is, ami hosszú távon a kínálat bővülését is támogatja. A beépítésre került legmodernebb technológia üzembiztos, higiénikus, az őrlést számítógépes rendszer felügyeli, és a hatékony légtisztító berendezéseknek köszönhetően a malom környezetterhelése is minimálás. Az új üzem energiafelhasználás szempontjából is a leghatékonyabbak közé tartozik, ezzel teremtve további versenyképesség-javulást a Gyermelyi számára.

Forrás: Gyermelyi

A malom megépítését egy új beruházás követte. A megnövekedett felhasználás miatt növelni kellett a gabonatároló kapacitást, további 40.000 tonnányi korszerű, gabona be- és kitárolására alkalmas rendszer létesült. Így a cégcsoport 130.000 tonna terményt tud saját telephelyén, biztonságosan tárolni.

A tojástermelés egy új tojóistállóval bővült. A Máriahalmon megépítésre került 140.000 tojótyúk befogadására alkalmas létesítmény, jelenleg a legnagyobb és az egyik legmodernebb tojóistálló Magyarországon.

A Gyermelyi Vállalatcsoport máriahalmi telephelyén eddig is két modern, egyenként 100 ezer férőhelyes ól működött. A mostani bővítéssel Máriahalmon jött létre Magyarország legnagyobb tojástermelő telepe.

A vállalat a beruházást megelőzően 520.000 tojótyúk férőhellyel rendelkezett, ami a fejlesztésnek köszönhetően 660 ezerre emelkedett. A tervek szerint az éves tojástermelés 140 millióról 170 millió darabra emelkedik.

 

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés