Élelmiszergazdaság
Piac
Folytatódhat a nagyfokú drágulás az élelmiszereknél
Szinte kivétel nélkül minden alapvető élelmiszer drágult az elmúlt egy évben, és ez valószínűleg így lesz jövőre is, sőt.
Idén hónapról hónapra gyorsuló ütemben drágultak az élelmiszerek. Októberben a KSH adatai szerint már 5,2 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet, de minden hónapban találni jó néhány élelmiszerfajtát, amelyek árai kiugrónak nőttek – írja az Infostart.
A múlt hónapban
- az étolaj ára 30,4,
- a margariné 18,8,
- a munkahelyi étkezésé 10,1,
- a baromfihúsé 9,3,
- a péksüteményeké 8,4,
- a kenyéré 8,1,
- a büféáruké és az éttermi étkezésé egyaránt 7,9
százalékkal emelkedett a tavalyi szinthez képest. A sertéshúsból túlkínálat van, itt inkább az árak tartására törekszenek a termelők, akárcsak a pulykaágazatban. A liszt egy év alatt 12,5 százalékkal drágult, valamint a kukorica ára is rekordot döntött. A gabonaárakat nagymértékben a magas kőolaj és földgázárak húzzák fölfelé – jegyezik meg.
Fotó: pixabay.com
A legkeresettebb fehér, illetve félbarna kenyér kilója 300-350 forint, míg a többi kenyérfajta 400-1000 forintos kategóriába esik, vagy még magasabb áron kapható. A lapnak nyilatkozó sütőipari szakember szerint az energiaárak, a minimál és a garantált bérminimum 2022-ben esedékes emelése tovább nehezíti az ágazat helyzetét. A takarmányárak emelkedése végiggördül a termékpályákon, és az energiaár, a szállítási és bérköltség emelkedés mellett ezek is növelik az árakat, melyeket végül a fogyasztó fizet meg.
Magasabbak lettek a baromfihús és az ebből készült készítmények árai is. Ez különösen a csirkemell filére igaz. Míg e terméknél a drágulás alig észrevehető forgalomvisszaesést hozott, a pulykahús fogyasztás részben a magasabb árak miatt csökkent. Ritka kivételnek számít viszont, hogy egyelőre nem drágul a sertéshús.
agrotrend.hu / Infostart.