Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Érvényben maradhat a 0%-os zöldség-gyümölcs ÁFA-kulcs

Az átmeneti időszakra bevezetett 0%-os kulcsot hosszabbítaná meg a spanyol kormány.

A spanyol kormány azt tervezi, hogy meghosszabbítja az alapvető élelmiszerekre átmenetileg bevezetett ÁFA-mentességet – jelentette be Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök. Spanyolországban jelenleg számos alapvető élelmiszer, köztük a kenyér, a sajt, a gyümölcs és a zöldség 0%-os ÁFA terhet visel, amit a spanyol kormány (a lengyelhez hasonlóan) 2023. januárjában vezetett be annak érdekében, hogy az infláció negatív hatásait mérsékeljék. Ez a 0%-os kulcs 2024. június 30-ig van érvényben, ennek meghosszabbítását ígérte most meg Sanchez.

Forrás: pixabay.com

Idén áprilisban az élelmiszerárak 4,7%-kal emelkedtek Spanyolországban, négy tizeddel többel, mint az előző hónapban, és kiemelkedő a gyümölcslevek és zöldségek (17,3%), valamint a gyümölcsök (17,2%) áremelkedése. Ezzel megtört az élelmiszerárak csökkenő tendenciája, amelyek az évet 7,4%-os csökkenéssel kezdték. Februárban és márciusban volt két jelentős csökkenés, de most ismét emelkedtek az árak.

Spanyolországban aggodalmat okoz továbbá, hogy az olívaolaj továbbra is óriási mértékben drágul: a tavalyi évben 68,1%-os áremelkedést könyvelhetett el, de ha egy kicsit hosszabb távot vizsgálunk, még rosszabb a helyzet: az olívaolaj ára 2021 januárjától 2024 áprilisáig 204,8%-kal nőtt.

agrotrend.hu / FriutVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés