Élelmiszergazdaság

Piac

Az egész unióban kötelező ellenőrzés várhat a lengyel marhahúsra

A cseh agrártárca február 20-án jelentette be, hogy ezentúl lengyel marhahús csak úgy kerülhet forgalomba, ha azt a cseh ellenőrök saját laboratóriumaikban is megvizsgálják.

Létrehozva:

|

Miroslav Toman cseh mezőgazdasági miniszter felszólította az Európai Bizottságot (EB), hogy az Európai Unió (EU) összes tagállama ideiglenesen kötelezően ellenőrizze a lengyel marhahúst, ahogy azt a csehek teszik.


A cseh hatóságok 700 kilogramm, szalmonellával fertőzött lengyel marhahúst találtak Prága közelében – fotó: Pixabay

– A felszólítást az a levél tartalmazza, amelyben az agrárminiszter elutasította a EB követelését, miszerint Csehország szüntesse meg a lengyel marhahús kötelező ellenőrzését – közölte Vojtech Bíly, a tárca szóvivője kedden Prágában.

Miroslav Toman szerdán találkozik Vytenis Andriukaitisszel, az EB egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosával, hogy személyesen is megvitassák a problémát.

Ugyanakkor az illetékes szakhatóságok és a cseh rendőrség tovább erősítették

  • a hússzállítmányok,
  • a vendéglők,
  • valamint a húst és húskészítményeket forgalmazó boltok

ellenőrzését.

A cseh rendőrség bejelentette, hogy szigorúbban ellenőrzi a Lengyelországból érkező élelmiszereket szállító kamionokat.

A cseh élelmiszerellenőrzés a múlt héten a Lengyelországból származó baromfihúsban is talált szalmonellát. A lengyelek az EB-hez fordultak, amely azután felszólította Prágát, hogy szüntesse be az intézkedést.

Miután Csehországban azóta újabb szalmonellával fertőzött lengyel húst találtak, a cseh agrárminisztérium közölte:

továbbra is szükségesnek tartja a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, mert nem bízik a lengyelországi élelmiszerellenőrzési rendszerben.

Toman levelében tájékoztatta az EB-t, hogy Prága csak azután szünteti meg a rendkívüli intézkedést, miután Lengyelország megfelelő intézkedéseket hoz, és elfogadható módon ellenőrzi az élelmiszereket, hogy azok biztonságosak legyenek.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook