Élelmiszergazdaság

Piac

Csökkenhetnek az élelmiszerárak – leginkább a cukor lett olcsóbb

Az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) legújabb jelentése szerint csökkent az alapvető termények nemzetközi árszintje áprilisban. Ez annak köszönhető, hogy várhatóan a globális készletek tovább növekednek.

Létrehozva:

|

Az FAO szakértői által kiszámított nemzetközi élelmiszerár-index majdnem 2 százalékkal csökkent márciushoz képest. Bár a csökkenés örvendetes, de az idei adat még így is 10 százalékkal magasabb, mint a 2016. áprilisi.

Mi az a FAO élelmiszer-árindex? A FAO élelmiszerár-index az öt nemzetközileg legfontosabb élelmiszer-termékcsoport kereskedelmi értékével súlyozott mutatója.

Leginkább a cukor lett olcsóbb több mint 9 százalékos havi árszinteséssel. Ennek oka, hogy a gyenge kereslet továbbra sem képes felszívni a Brazília által a piacra ömlesztett mennyiséget.

fotó:123rf

A növényi olajok ára közel 4 százalékkal csökkent, a pálmaolaj iránti mérsékelt igény és a várhatóan kiemelkedő szójatermés miatt.

A gabonák ára 1,2 százalékkal lett alacsonyabb, a búza ára csökkent, míg a rizsé nőtt. Csúcsra jár az északi félteke tej- és tejterméktermelése, így azok ára 3,3 százalékkal lett alacsonyabb globálisan.

Drágulást egyedül a hústermékeknél tapasztaltak a FAO szakértői, az 1,7 százalékos áremelkedés leginkább a sertéshúsigények növekedésének tudható be az európai és kínai piacokon.

A kukorica elindult, a búza stagnál

A FAO közzétette a gabonakészletekre vonatkozó gyorsjelentését is, amely szerint a 2017-es gabonatermés fél százalékkal elmaradhat a tavalyi mennyiségtől. Brazíliában meglepően jó kukoricaszezon várható, megemelve a globális előrejelzéseket (1 054 millió tonna) is.

fotó:123rf

A rizs esetében nem valószínű változás (506 millió tonna), ahogy a búzánál sem (740 millió tonna). Utóbbi esetében bár borúlátó prognózist adtak ki Ausztrália, Kanada, Oroszország és az Egyesült Államok termésével kapcsolatban, ezt ellentételezi a nagyobb vetésterület az Európai Unióban, Indiában és Marokkóban.

A fogyasztást vizsgálva a kukorica és más szemes termények kereslete nő a kínai és dél-amerikai állattenyésztőknek hála, csakúgy, mint a rizsé, ami viszont emberi fogyasztásra megy.

A nemzetközi kereskedelem a búzánál és a szemes terményeknél is csökkenni fog, mialatt a rizskereskedelem, a közel-keleti és afrikai kereslet miatt, épp bővülni fog.

agrotrend.hu / investor.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook