Élelmiszergazdaság

Átfogó kép a magyar húsipar Húsvéti helyzetéről

A Magyar Húsiparosok Szövetsége április 8-án tartotta hagyományos Húsvéti Sajtótájékoztatóját Budapesten.

Forrás: pixabay.com

Elsőnek Hunwald Zsuzsa tartotta meg Sonka nélkül nincs Húsvét című előadását, amelyben a magyar emberek friss és feldolgozott húsokkal kapcsolatos vásárlási szokásairól beszélt. Az egyik legmeglepőbb információ volt, hogy habár a különböző húsmentes étkezési irányzatokat sokan követik, úgy tűnik Magyarországon mégis szinte mindenki kosarába kerül friss hús vagy abból készült termék az év folyamán. Az előadó felhívta a figyelmet, hogy ha a Húsvétot kivesszük az egyenletből, a sonkák akkor is a legnépszerűbb feldolgozott hústerméknek számítanak a vásárlók között.

Szűcs Zsuzsanna a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke a Húsvéton innen és túl – a húsok helye egy egészséges étrendben előadása keretei között bemutatta a húsok átlagos tápanyagmennyiségét, illetve ezek pozitív hatását az emberi szervezetre és a napi tápanyagbevitelre. Az előadás fő mondanivalója szerint a minőség, a változatosság és a mértékletesség kulcsfontosságú az étkezésben, akármilyen táplálékcsoportról van szó. Ezek alapján nyújtott a szakember néhány gyakorlati tanácsot az egészséges Húsvéti menü elkészítéséhez.

Az esemény utolsó felszólalója Éder Tamás, a Hússzövetség társadalmi elnöke, A húsipar és az optimizmus nehezen ülnek egy asztalhoz című előadásában a magyar sertéságazat elmúlt évének gazdasági helyzetét mutatta be. Tavaly az élelmiszeripar gazdasági növekedése pozitív tartományban volt (+4%), ellentétben az ipari átlaggal, azonban így sem tudta behozni a 2023-ban elszenvedett 12%-os csökkenést. 2024-ben a húsipar növekedése meghaladta az élelmiszeripari átlagot, a húsfeldolgozás és -tartósítás ágazat termelésének volumenindexe 6%-os, a húskészítménygyártás 13%-os növekedést mutatott. A húsfeldolgozás és -tartósítás ágazat belföldi értékesítése az elmúlt két év alatt 16%-os visszaesést produkált. Ezzel ellentétben a húskészítmény ágazat belföldi értékesítésének  növekedése 13% volt, ami kompenzálta az előző év visszaesését. A húsfeldolgozás és -tartósítás ágazatban 41%, a készítménygyártásban 35% volt az export részesedése, ami kiemelkedően magas, így nagy figyelmet szentelnek ezeknek a jövőben is. Örömmel tapasztalták, hogy 2024-ben az exportvolumen mindkét alágazatban növekedni tudott, 17 és 11%-kal.

A magyar húsipar magas hozzáadott értékű termékeket exportál.

Mivel a Hússzövetség főként sertést dolgoz fel, ezért fontos tényező a hazai élősertés állomány, valamint a vágott sertések száma. 2024 decemberében a sertéslétszám 2,8 millió volt, 7%-kal növekedett az előző év óta (kocalétszám +12%). A vágások 4,78 millió sertést számláltak, ami 6,5%-os növekedést jelent, amivel Románia után (+7,9%) az EU második legnagyobb vágásszám emelkedését produkáltuk 2024-ben (EU átlag +0,8%). Ennek is köszönhetjük, hogy a sertéshús külkereskedelmi mérlegünk pozitív volt, közel 15 ezer tonnás többletet mutat, élőállat forgalom nélkül. Ki kell viszont emelni a sertéscombot, ami az ársapkának köszönhetően „import aranyérmet nyert”: 2021 és 2024 első félévei között az importbővülés 190%-os volt a termékkategóriában, ahol az ársapka okozta bázishatás eredményeképp érdemi fogyasztói árnövekedést is tapasztaltak.

Élősertés fronton fordított tendenciát látunk, 2024-ben 38 ezer tonnára bővült exportunk még mindig elmarad a 67 ezer tonnás importtól. Tenyésztői körökben ez pozitivitásra adhat okot, ugyanis a magyar sertéstenyésztés további bővülésével a hazai felvásárlás és feldolgozás továbbra is biztosított lesz. A magyar élősertés ár 2024-ben is szorosan követte az európai ártendenciát.

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége / Kővári Bettina

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés