Élelmiszergazdaság

A svájciak megreformálják és fenntarthatóvá teszik a csokoládé készítést

Svájci tudósok egy új módszert kísérleteztek ki, amivel a kakaónak nem csak a babját, de más részeit is feldolgozhatják, ráadásul az ebből készült csokoládéhoz cukrot sem kell felhasználni.

BBC beszámolója szerint a csokoládé, amelyet Kim Mishra tudós és csapata a zürichi rangos Szövetségi Technológiai Intézetben fejlesztett ki, tartalmazza a kakaó gyümölcspépet, a gyümölcslevet és a héjat is – írja a Portfolio.

Mint olvasható, az eljárás máris felkeltette a fenntartható élelmiszeripari vállalatok figyelmét is, ugyanis a hagyományos csokoládégyártás, amely csak a babot használja fel, azzal jár, hogy a kakaógyümölcs többi részét, amely egyébként tele van tápértékkel, a földeken hagyják elrohadni.

Forrás: pixabay.com

Az új csokoládé kulcsa a nagyon édes nedvében rejlik, amelynek íze gyümölcsös, kicsit ananászos. Ezt a 14 százalék cukortartalmú levet desztillálják le, hogy egy nagyon koncentrált szirupot kapjanak, amit a gyümölcshússal egyesítenek, majd a szárított héjjal vagy endokarpiummal keverik össze, hogy egy nagyon édes kakaózselét kapjanak, emiatt nem kell további cukrot hozzáadni.

Az élelmiszergyártás jelentős üvegházhatású gázkibocsátással jár, így az élelmiszerpazarlás csökkentése az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez is hozzájárulhat.

Két fontos kérdés merül fel az újfajta csokoládéval kapcsolatban:

  • Cukor nélkül milyen íze lesz?
  • Mennyibe fog kerülni ez az új csokoládé?

Az első kérdésre a válasz az első tesztek alapján állítólag az, hogy meglepően jó. A másodikra pedig az, hogy valószínűleg drágább lesz az új csokoládé, mint a mostani, mivel a cukor egy relatíve olcsó hozzávaló, miközben a kakaópép és a kakaólé többe kerül.

agrotrend.hu / infostart.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nyakas Farm
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés