Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

A lengyel piacon még május közepén is tartja magát a szamóca ára

Félő azonban, hogy a szép szamóca relatív hiánya miatt hamarosan óriási mennyiségben zúdulhat a piacokra az ipari feldolgozásra szánt áru.

forrás: pixabay

Lengyelországban a szamóca nagybani ára május közepén, a 20. héten enyhe emelkedést mutatott, ami nem volt ugyan túlságosan intenzív, de a korábbi csökkenő trendet követően a termelők számára jó hírt jelentett. Május 20-án, hétfőn a hétvégi szedések miatt ismét egy kisebb árkorrekcióra került sor, ez megfelel a héten belüli szezonális áringadozásnak. Jelenleg a szamóca nagykereskedelmi ára a ismét a korábban látott 7,00-14,00 PLN/kg (635-1270 Ft/kg) közötti sávban mozog, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tisztességes minőségű áru ára legalább 10,00 PLN/kg (905 Ft/kg), míg a valóban nagyon jó minőségű és keresett fajtáké a 12,00-14,00 PLN/kg (1090-1270 Ft/kg) közötti tartományban alakul.

A hétvégén a legkeresettebb, egyben legdrágább fajta kétségtelenül az Asia volt, amelynek ára pénteken még 15,00-16,00 PLN/kg (1360-1450 Ft/kg) volt, ez hétfőre 14,00 PLN/kg (1270 Ft/kg) környékére mérséklődött a felhalmozódott hétvégi szedéseknek köszönhetően. A Rumba, a Sybilla és a Honeoye ára a 10,00-11,00 PLN/kg (905-1000 Ft/kg) sávban alakul, ezeknél a fajtáknál ebben az ártartományban általában kis méretű, de megfelelő minőségű áruról van szó.

A lengyel szamócapiaci helyzet további alakulásának két lehetséges forgatókönyvét vázolják fel a szakértők: a “logikus” és az “érzelmes” lehetőséget. Kezdjük a logikussal: mivel a kiváló minőségű étkezési (desszert) szamóca iránt óriási, a kínálatot messze meghaladó mértékű a kereslet, ebből logikusan egy olyan forgatókönyv tűnik valószínűnek, amelyben az árak viszonylag stabilak, vagy legalábbis semmiképp sem esnek rohamosan. Sajnos azonban Lengyelországban az eddigi tapasztalatok szerint az érzelmek nagyon gyakran győzedelmeskednek a piaci logika felett, így az árak gyorsan zuhanhatnak,  még akkor is, ha a gyümölcsből relatív hiány van (és például a Nowy Przybojewo nagybani piacon a felvásárlók szó szerint harcolnak érte).

Merthogy mi is lehet a másik, az “érzelmes” forgatókönyv? A termelők számára az elsődleges veszélyt az jelenti, hogy az ipari feldolgozásra szánt gyümölcs felvásárlása még nem kezdődött el (vagy egyelőre csak szimbolikus mennyiségben). A közeljövőben simán előfordulhat, hogy rossz minőségű és rossz kinézetű gyümölcsök áramlanak a piacra óriási mennyiségben. Ezek normális esetben persze feldolgozásra mennének, de a desszert minőségű szamóca relatív hiánya miatt étkezési célú gyümölcsként, a szép árunál jóval olcsóbban kínálják majd ezeket a desszertpiacon, aminek az lesz a következménye, hogy az egész piac árait lehúzza. Itt a magyarázat a desszert és az ipari szamóca közötti árkülönbség: ahogy már említettük, a desszert szamóca ártartományának alsó határa 7,00 PLN/kg (635 Ft/kg) azonban ez még mindig csillagászati árnak tűnik az ipari szamóca legfeljebb 2,00 PLN/kg (180 Ft/kg) körüli felvásárlási árának.

 

 

Agrotrend.hu/ FruitVeb 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés