Agrárpénzek

Piac

Túl vagyunk a mélyponton???

Korántsem biztos, hogy a címben feltett kérdésre lehet már határozottan igen-nel válaszolni, de mintha ismétlődne a tavalyi helyzet, amikor a jegyzések „mutatta” piac nem tükrözte a fizikai kereskedés árait, mert a termelők, eladók már nem voltak piacon.

Létrehozva:

|

Július eleje óta szinte folyamatos az árcsökkenés a gabonaféléknél és a közeli határidős árak Európában és a Fekete-tengerre szállító Ukrajnában és Oroszországban is olyan szintekre kerültek, ami ismételten nem fedezte a termelési költségeket.

Az első jelek – az itthoni piaclefagyással egyidejűleg – a párizsi tőzsde, a MATIF forgalmában mutatkoztak meg: a forgalom a szokásos szint alá esett és miután az eladó szándék elmúlt, lassan a jegyzések korrigálni kezdtek és nagyon lassan és bizonytalanul, de valamelyest emelkedtek.

Szokásos ábránk is mutatja a péntek délig tartó áralakulást. Az is látható, hogy ez az emelkedés még csak héten belül értékelhető, azt nem mondhatjuk, hogy megváltozott volna a trend.

A napon belüli áralakulás is sokszor érdekesen alakult, mert többször is előfordult – főként a novemberi kukoricajegyzésnél -, hogy a világon kialakult vevői hangulattal szemben a délutáni, esti órákban az amerikai tőzsde negatív hangulata befolyásolta az áralakulást és amit nap közben nyert a piac, azt délután, zárás előtt el is vesztette.

A várakozásokra erőteljesen rányomja továbbra is a bélyegét, hogy

Oroszországban a búza betakarítása még nem ért véget és a számok egyre csak emelkednek. Most már a 80 millió tonna feletti termést (+10% 2016-hoz képest) tényként kezelik az elemzések

és már inkább azon kezd elmélkedni a piac, hogy a minden eddiginél nagyobb többletet lehet-e egyáltalán exportálni.

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) mutatott rá – többek között -, hogy az eddigi 30 millió tonnás búzaexport és az ezen felüli 10 millió tonnás árpa- és kukoricaexport is már sokszor okozott logisztikai nehézségeket, most azonban minden idők legnagyobb exportjára, több, mint 42 millió tonna kivitelére lehet számítani. Erre lehetőséget ad, hogy folyamatosak a fejlesztések a tengeri kikötőkben, amit viszont kevésbé látok kiszámíthatónak, az a kikötőkig történő eljutás biztosítása. Arra vonatkozóan vannak kételyek, hogy bírja-e a vasút a megemelkedett forgalmat.

Az európai piacok másik meghatározó tényezője továbbra is az USA idei terméskilátásainak alakulása, főként a kukorica esetében. Mint azt már korábban is említettük, a legutolsó augusztusi becslésében az USDA (az USA Mg.Min.) mintha túlzottan optimista lett volna.

A héten több jelentős kukoricatermesztő szövetségi államban is történtek termésbecslések és ezek eredménye nem támasztja alá az USDA előrejelzését.

Ezek alapján a korábbi, kisebb jelentőséggel bíró térségek jó eredménye alapján kialakított kép romlik, a fő területek várható hozama 5-7 %-kal is az eddig várt alatt lehet. Ez egyértelműen az áremelkedés irányába hatna és most

ezen előzetes adatok megerősítését várja a piac.

A dolog érdekessége, hogy ez nemcsak a kukoricára, hanem a szójára is igaz és e két cikk piacának együttes fordulata hozhatja meg az igazi új irányt.

fotó:123rf

A piac csendessége itthon is jellemző volt – némi élénküléssel. A mozgás a búza minőségi eredményeinek küldésével kezdődött, ahogy az ilyenkor lenni szokott. Ezt követte az árpa, ahol újabb takarmányos érdeklődésekkel találkozhattunk, de a mennyiség minimális, inkább nevezhetjük ezeket pótlásnak, semmint új keresletnek.

A búzaminőségekkel kapcsolatosan több érdekesség is előkerült, köztük olyan is, amit régi szakmabeliek sem tapasztaltak és most keressük ennek okát.

A fehérje és a sikér tartalom közötti összefüggés látszik felborulni és meglepő eredményeket kapunk időnként: magas fehérjéhez rendkívül alacsony sikér társul és ennek minősége is gyenge.

Az ok részben a hirtelen forróságban megérett szemekben van, de a sikér minőségének gyengesége most az eredmények alapján a sikér rugalmatlanságában is kereshető. Sok a nagyon magas esésszámú tétel, ehhez kapcsolódó alacsony terüléssel és szintén nyújthatatlan tésztával. Kérdés, hogy ezek a tételek hova lesznek jók? Egyelőre még reklamációkat nem hallottunk, a felhasználók által végzett vizsgálatok komplexitása kiszűrte az ilyen tételeket a szállításokból.

Az árakat illetően sem tudunk sok érdemi újdonságról beszámolni,

az itthoni piacon nem következett be a nemzetközi piacokkal párhuzamos árcsökkenés.

Részben azért sem, mert közvetlen felvevőpiacainkon sem volt érdemi üzletkötés. Ennek veszélyes oldala lehet az, hogy az elmúlt hetek csökkenő tendenciája hirtelen jelentkezik majd a végfelhasználói piacon és jelentős mértékű korrekciót kényszerít ki az eladói oldalon is.

A nemzetközi részben említettek miatt azonban talán van esély arra, hogy a trend megfordul és ez majd igazolja, hogy érdemes volt kivárni a zuhanás elmúlását. Reméljük nem egy késleltetéssel begyűrűző folyamat előtt vagyunk, hanem sikerült kitartatni.

agrotrend.hu / BG.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook