Agrárpénzek

Piac

Stagnáló gabonapiac

Mind a takarmánybúza, mind a takarmánykukorica stagnál a BÉT-en.

Létrehozva:

|

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) 155-160 dollár (USD)/tonna tartományban hullámzott a búza fronthavi jegyzése március második felében. Ezzel párhuzamosan 172-173 euró/tonna szintről 166 euró/tonnáig ereszkedett a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF).

Magyarországon a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a malmi búza májusi tőzsdei elszámolóára 46-47 ezer forint/tonna között stagnált ezalatt. A takarmánybúzára továbbra sem érkezett vételi vagy eladási ajánlat, a kereskedése 2016. december 1. óta szünetel.

A fizikai piacon átlagosan 45 ezer forint/tonna körül mozgott az étkezési búza, 43 ezer forint/tonna körül a takarmánybúza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára március harmadik hetében az AKI PÁIR adatai szerint. Előbbi 7 százalékkal alulmúlta, utóbbi 2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi árszintet.

A kukorica legközelebbi lejáratra szóló jegyzése a chicagói árutőzsdén 144 dollár/tonnáról 140 dollár/tonnáig gyengült március második felében, a párizsi árutőzsdén ellenben 171-173 euró/tonna között ingadozott a termény fronthavi jegyzése ugyanekkor.

Magyarországon, a BÉT-en 44 ezer forint/tonna maradt a termény májusi jegyzése. Az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 42-43 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica március harmadik hetében, az egy évvel korábbinál 2 százalékkal magasabb áron.

agrotrend.hu / AKI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook