Agrárpénzek

Piac

Búza a fókuszban: folytatódik az árcsökkenés külföldön és itthon is

Meglehetősen drasztikus árcsökkenést kellett elszenvednie a gabonaféléknek az elmúlt napokban és az európai jegyzések ismételten új mélypontokra jutottak.

Létrehozva:

|

A háttérben a betakarítási nyomás mellett az eurónak az amerikai dollárhoz viszonyított elmozdulása áll –

gyakorlatilag egy olyan piaci kínálattal kell versenyeznie az európai exportnak, amely napról napra alacsonyabb árakat kínál az eladó valutájában számolva.

Ezt a folyamatot már többször megéltük, most számunkra az a kedvezőtlen, hogy minket érint – és nem haszonélvezői vagyunk.

Jellemző összehasonlításra ad lehetőséget, ha a fekete-tengeri búza eladási ajánlatokat vetjük össze, hogyan alakultak. Az ukrán ajánlatok árszintje július 10-e környékén tetőzött 202,-USD/to-val (2017. októberi szállításra) és ez az árszint már önmagában is csökkent kb. 5,- SUD/to-val.

fotó: Pixabay.com

Ha ugyanezt a jegyzést EUR/to-ban nézzük, a tetőzéskor az árszint 176,-EUR/to volt, most meg 166,- EUR/to-nál tartunk, vagyis 10,- EUR/to-val csökkent az ár. Azokon a piacokon, ahova az idei, az elmúlt évinél jobb minőségű francia búza kerülhet, ezzel kell versenyezni.

Az idei termésre vonatkozó előrejelzések kedvezőek, 4-6%-os növekedéssel számolhatunk és így a várható EU-s export mennyisége visszatérhet a „régi szép időkhöz” és ismételten 25-27 millió tonna között lehet majd.

Vannak bizonytalansági tényezők is, melyek közül a német-lengyel síkság területét érintő folyamatosan csapadékos időjárás az egyik legfontosabb. A német termésre vonatkozóan a hatás kettős lehet, nemcsak az átlaghozamok csökkenésével kell számolni, de a jellemzően magas minőség elérése is veszélybe kerülhet. Ez a folyamat Lengyelországban inkább a mennyiségi oldalról jelenthet gondot, a minőség ott kevésbé van veszélyben – eleve kevesebb a magas minőségű, 14% fehérje fölötti búza.

A folyamat egyenesen vezetett a nyomott hangulathoz, így nem következhetett be más, mint amit az ábránk is mutat.

A hazai piaci helyzet a búzánál sajátságosan alakult – úgy tűnik, itthon alig van hibátlan malmi búza és ezt bizonyos híradások még erősítik is. Korainak és indokolatlannak tartom ezt a félelmet – 

ahogy az elmúlt évek bizonyították, az itthoni szükségletre biztos elég, ami megtermett.

Az már más kérdés, hogy ahogy Európában másutt is, úgy itthon sem voltak optimálisak az időjárási körülmények, főként a száraz és forró idő miatt lett kevesebb a hibátlan, javító kategóriába eső termés. Emellett az euro és a malmi mennyiség bőven kielégíti az igényeket, ideértve már az előre lekötött export igényét is.

Most nagyobb gondnak látom, hogy nálunk is bekövetkezett az árfolyamváltozás, ami nehezíti a többlet értékesítését.

A EUR/HUF árfolyamváltozása, vagyis a Forint erősödésének hatására – miközben a vevők árszintje változatlan maradt – az elérhető árszint egy hónap alatt 700-1000 Ft/to-val került alacsonyabbra. Ebben még nem érvényesül a nagyobb kínálat, azt várom, ha az erősödni fog, a takarmány és az euro búza árszintje tovább csökkenhet.

Ezzel ellentétes a jó minőségű malmi búzák árának alakulása –

nem állt meg a Forintban kifejezett áremelkedés, a hibátlan áru árszintje továbbra is emelkedik, az export célú kereslet növekedését látom a háttérben.

Egyéb termékeknél is a szabadságolási időszak a meghatározó – kicsi a mozgás, amit a betakarítást követően gyorsan el kellett adni, az már a szállításnál tart. Ami eddig nem került piacra, annak most van helye, majd a napraforgó és a kukorica betakarítása tudja megint megmozgatni a piacot. A hely felmérése, rendezése az egyik feladat, de reméljük, hogy közben készülnek a betárolt tételek minősítései is és rövidesen már lehet azokkal is számolni.

agrotrend.hu / BG.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook