Agrárpénzek

Piac

Árutőzsde: csendes várakozás két félidő között

Az olimpiára is lehet tekintettel van a termény-piac, de talán nagyobb súllyal esik latba, hogy jelentős területeken végéhez közeledik az északi féltekén a betakarítás és most inkább az eredmények végső finomítása és a kilátások latolgatása van napirenden. Befolyásolta a heti eseményeket, hogy a hét végére várható az USDA (az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma) újabb előrejelzése az USA-beli és a világ gabona- és olajosmagterméséről. Ez a várakozás most a csendes üzletmenetben jelentkezett, a jegyzések nem indultak meg új irányba, tartottak maradtak.

Létrehozva:

|

A Chicago-i tőzsdén ez abban is megnyilvánult, hogy a kukorica és a szójabab esetében szűk, néhány cent/bushel-es sávban mozogtak csak napon belül az árak, míg korábban az 5 – 10 centes ársáv sem volt ritka. Az észak-amerikai búza jegyzések ettől csak annyiban tértek el, hogy ezen a héten a múlt hetinél magasabb szinten voltak az árak, de érdemi elmozdulásról itt sem esett szó.

Az európai piacokat továbbra is leginkább a franciaországi helyzet foglalkoztatja, csütörtökön már minden eddigi becslésnél alacsonyabb előrejelzéssel jelentkezett az egyik elemző cég, 28,9 M tonnára várva a francia termést és ez már kereken 30%-os terméscsökkenést jelent a tavalyi szinthez képest. Az idei francia átlagtermést már csak 5,48 to/ha-ra várják és bár ez nálunk jónak minősülne, Franciaországban legalább 1992 óta nem volt ilyen alacsony az átlag-hozam, a Strategie Grains adatai alapján.

Németországban és Lengyelországban is folyik még a betakarítás, ezekből az országokból is valamelyest alacsonyabb eredmények érkeznek, mint ami volt tavaly, de nem ilyen jelentős a kiesés.

A legfrissebb eredmények alapján a minőséggel viszont még lehetnek gondok, erre utal, hogy az egyik nagy kereskedőcég hírek szerint már fuvarozási kapacitás lekötésén dolgozott és romániai búzát szállítana Franciaországba tengeri úton. Korábban már voltak erre utaló jelek, de a héten már a hajótér foglalása is állítólag megtörtént.

Hogy ennek mekkora a realitása és milyen mennyiség jöhet így szóba, nagyon nehéz megítélni, hiszen a kereskedői pozíciók értékelése napról-napra változik, de ha azt nézzük, hogy a francia búza jegyzése 170,-EUR/to fölött van, míg a fekete-tengeri térségben jelenleg az ajánlati szint 154/155,- EUR/to, nem irreális, hogy ennyiből odaérjenek a hajók. Az elmúlt években azért nem ez volt a jellemző, most ez az egy hajó annyi árut szállítana, mint korábban egész évben történt. Az is igaz, a már említett becslésekben erre a szezonra 200 ezer tonnás román búza export szerepel. . . Hát majd meglátjuk, de ez is jelzi, nincs két egyforma év, ebben a szakmában minden évben új kihívásokkal és lehetőségekkel kell szembenéznünk.

A helyzetet mindenesetre jól jellemzi a jegyzések alakulása, most már a MATIF búza és kukorica jegyzésénél is látható a helyzet „rendeződése”: a búza decemberi szállítási határidőre szóló jegyzése magasabb, mint a kukorica novemberi jegyzése.

Hasonló a helyzet itthon is, bár vannak még kérdőjelek, merre is fog mozdulni a búza és az új kukorica ára, az már most is látható, hogy a malmi búza árszintje 40.000,-Ft/to fölött stabilizálódik, míg a kukorica piaci ára inkább a 40.000,-Ft/to szint alá kezd becsúszni. A tőzsdei jegyzés még e fölött van ugyan, de ha csak a kikötőbe történő szállítás költségét nézzük, már sajnos a telephelyi ár nem jön ki ennyiből. A tőzsdei szállítási pontra történő szállítás költsége még a minimál fuvar esetében is több, mint 1000,-Ft/to így a novemberi és decemberi határidős ár már telephelyre visszaszámolva hármassal kezdődik.

A fizikai piacon a legizgalmasabb kérdés most a búza jellemző minősége, nem emlékszem mikor volt az elmúlt 30 évben ennyire heterogén a megtermelt búza. Régi téma, hogy a kereskedők mindig kitalálnak valamit, hogy a termelő búzáját le lehessen értékelni, de idén mintha a gabonatermelők tennék ezt és nem a kereskedők. Az is belejátszik ebbe, hogy kicsit más a kereskedő helyzete, ő búzáról beszél, a termelő meg malmi búzáról. Ez az eltérés már korábban is okozott vélemény-különbséget, de idén ez olyan paraméterrel is jelentkezett, amivel már régen nem volt gond. A jól őrölhető búza hektolitertömege el kell, hogy érje a 77 kg/hl súlyt, de alapvetően inkább a 78-as érték az elvárt, ezzel szemben idén több, egyébként jó paraméterekkel rendelkező tétel fajsúlya nem éri a 75-ös szintet sem és ez már komoly probléma. Ez részben a csapadékos időjárásnak is betudható, de egyes esetekben szinte érthetetlen mi is történhetett.

Ezen enyhít az export kereslet, mert oda elegendő a 76-os hl-súly is és ezért vélem úgy továbbra is, hogy azért az idei termés nagyobb része jó lesz élelmezési célra, csak esetleg nem itthon, hanem az export-piacok közvetítésével.

A kukorica és a napraforgó terméskilátásai is jók egyelőre, remélhetőleg nem lesz több olyan vihar, ami a napraforgót „földre teríti” és a legutóbbi hírek alapján én már a 8,2 millió tonnás nyári betakarított mennyiség után legalább 10 M tonnás őszi betakarítással számolok. A kukorica 8 millió tonnás termése már szinte biztosra vehető és a napraforgó remélhetőleg nagyon megközelíti a 2 millió tonnát. De ha mégsem, akkor a szójával együtt biztosan el fogjuk érni…

agrotrend.hu / Bidló Gábor

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook