Agrárpiac

Piac

Zajlanak a tervezőmunkák Mezőhegyesen – adottak a stabil gazdálkodás feltételei

A nóniuszok mellé tavasszal szeretnék megkezdeni körülbelül száz gidrán ló visszatelepítését. Új növénykultúraként 260 hektáron cukorrépát is fognak termeszteni. Leszerződtek a tejértékesítést illetően is.

Létrehozva:

|

Több szálon zajlanak a tervezőmunkák a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságban, ahol a ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos MTI-nek adott nyilatkozata szerint adottak a stabil gazdálkodás feltételei.

Farkas Sándor elmondta: január 2-ával került át a ménes a részvénytársasági formában működő Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdasághoz, így újfajta tenyésztői programot tudnak elindítani. A Visegrádi négyek (Szlovákia, Lengyelország, Csehország és Magyarország) készenléti rendőri lovas egységei, valamint a Budai Várba tervezett díszszázad számára is tenyésztenének, illetve idomítanának lovakat. Emellett elkülönülne a sportolók, díjlovaglók, fogathajtók számára tenyésztett állatok köre – fejtette ki.

Fotó:MTI

A nóniuszok mellé tavasszal szeretnék megkezdeni körülbelül száz gidrán ló visszatelepítését. A férőhelyet már kialakították számukra, "jelenleg csak jogi, könyveléstechnikai akadályok állnak fenn" – fogalmazott a kormánybiztos.

Mintegy három hete mintákat vettek az ősszel késve elvetett növényfajtákból, a repcéből, búzából, őszi árpából és lucernából. A nem sokkal a nagy téli fagyok előtt kikelt, gyenge fejlettségű növények is életképesek voltak, így "ha rekordtermés nem is várható, de jobb a helyzet, mint hittük" – mondta. Új növénykultúraként 260 hektáron cukorrépát is fognak termeszteni; erre, valamint a repce és az olajnapraforgó termelésére már a szerződést is megkötötték. Ugyancsak kötöttek szerződést a 2600 hektáron termesztett hibrid kukorica értékesítésére, ahol a kormánybiztos szavai szerint az "elvárásoknak megfelelő" árat sikerült kialkudni.

Leszerződtek a tejértékesítést illetően is, így Farkas Sándor bizakodik abban, hogy nyereséges évet tud zárni a gazdaság. Arról a kormánybiztos még nem tudott nyilatkozni, hogy milyen árbevétellel kalkulálnak, de mint mondta, mintegy 450-500 millió forintos eredményt szeretnének elérni az első teljes gazdasági évben.

Fotó:MTI

Várhatóan egy-két héten belül kiírják a közbeszerzést a szarvasmarhatelep rekonstrukciójára, valamint egy tisztító, szárító, takarmánykeverő és raktár funkciójú telep kialakítására. Utóbbi helyszínéről már megkötötték a vagyonkezelési szerződést. A fejlesztések vélhetően kiemelt kormányzati beruházás státuszt kapnak, így a nyár végéig elindulhat a kivitelezés, legkésőbb 2018 végére szeretnék befejezni a munkálatokat. Hozzátette: hamarosan a géppark rendezésére, traktorok, kombájnok és egyéb munkaeszközök beszerzésére is írnak ki pályázatot.

Fotó:MTI

Farkas Sándor tárgyal a tangazdaság és Mezőhegyes műemlék jellegű épületeinek megőrzéséről, turisztikai jellegű hasznosításáról is. Ezzel kapcsolatban elmondta: első körben a szálláshelyet kell bővíteni a dél-békési városban. A beruházást nem uniós pénzből, hanem a rendelkezésre álló forrásokból oldanák meg. A helyi Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskolával szerdán kezdik meg a tárgyalásokat, azokról a kormánybiztos egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Annyit elmondott: szeretnének egy ösztöndíjrendszert létrehozni, amely azt célozza, hogy minél több fiatal válassza a helyi iskolát, és hogy onnan a legújabb technológiát is használni képes mezőgazdasági szakmunkások kerüljenek ki. A programot a későbbiekben a felsőfokú oktatásra is ki lehet majd terjeszteni.

Az első körös földárverések után elindult kártalanítási folyamat lezajlott, egyetlen peres eljárás sincs folyamatban. "Én sem gondoltam, hogy ez ilyen simán átmegy" – közölte Farkas Sándor.

A tangazdaság jelenleg 470 munkavállalót foglalkoztat, ugyanis januárban átvették a ménes személyi állományát is. Áprilistól azonban körülbelül 60 dolgozó a korábbi tulajdonos által a francia Limagrain vállalat számára eladott vetőmagüzem állományába kerül. Hosszú távon stabilan 410 munkavállalóval számolunk – jelentette ki a kormánybiztos.

Idén szeptemberben is megrendezik a Fiatal Lovak Fogathajtó Világbajnokságát, és szeretnék, ha 2018-tól Mezőhegyes adna otthont a legújabb mezőgazdasági technikát bemutató kiállításnak és vásárnak.

A ménesbirtokot 1784 decemberében alapították, 2004-es privatizációjáig Európa legrégibb állami birtoka volt. A nyilvános cégadatok szerint a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. árbevétele 2015-ben mintegy 6,6 milliárd forint volt, csaknem egy milliárddal több az előző évinél, több mint fele exportból származott. Az adózott eredmény 541 millió forintot tett ki tavaly az előző évi 1,721 milliárd forint után.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook