Agrárpiac

Piac

Visszanyerte diplomáciai rangját az EU nagykövetsége!

Enyhül az Egyesült Államok és az unió közti konfliktus, a héten a kereskedelmi tárgyalások is folytatódnak.

Létrehozva:

|

Az Egyesült Államok (USA) helyreállította az Európai Unió (EU) washingtoni képviseletének diplomáciai státuszát – jelentette be hétfőn az amerikai külügyminisztérium.


A minisztérium közlése szerint Washington döntése hétfőtől lép érvénybe – fotó: eeas.europa.eu

Ennek értelmében az EU külképviselete ismét más országok nagykövetségeivel egyenrangú lesz. Idén januárban kerültek napvilágra információk arról, hogy az amerikai kormányzat az EU washingtoni nagykövetét tavaly október óta nemzetközi szervezetek küldötteként kezelte,

vagyis a diplomáciai protokoll szerint másodrangúvá minősítette. 

Az októberi döntés mind az EU tisztségviselőit, mind a Demokrata Párt kongresszusi politikusait felháborította. Az unió akkor arra panaszkodott, hogy nem értesítették a változtatásról, az amerikai kongresszus 27 demokrata párti politikusa pedig levelet írt Mike Pompeo külügyminiszternek és "zavarba ejtőnek" minősítette a történteket. 

A külügyminisztérium bejelentése abban a közleményben szerepel, amellyel Washington üdvözli az EU új washingtoni nagykövetét, Sztavrosz Lambrinidiszt, aki hétfőn kezdte meg munkáját az amerikai fővárosban. 

Ezzel egyidejűleg Gordon Sondland, az Egyesült Államok EU-nagykövete – anélkül, hogy magyarázatot adott volna a korábbi visszaminősítésre – közleményben szögezte le, hogy

az Európai Unió egyedülállóan fontos szervezet és az Egyesült Államok legértékesebb partnere a globális biztonság és felvirágzás biztosításában.

Az USA és az unió között nem felhőtlen a viszony: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tavaly a Politico című lapnak adott interjújában úgy fogalmazott: "az EU elszakadt a valóságtól". 

Washington és Brüsszel a héten folytatja a kereskedelmi tárgyalásokat, ezúttal az ipari termékek vámkérdéseiről.

Donald Trump elnök a múlt héten "nagyon, nagyon kemény tárgyalópartnerként" jellemezte az Európai Uniót a mezőgazdasági termékek és a gépkocsik vámügyében.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook