Agrárpiac

Piac

Újabb 140 ezer hektárt hirdet meg az állam

Tavasz végéig további 140 ezer hektár földet hirdetünk eladásra – jelentette be Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára.

Létrehozva:

|


fotó: 123rf

Eddig 130 ezer hektár termőföldet értékesítettek, melyből 170 milliárd forint bevétele származott az államnak. A program célja Bitay szerint nem a bevételszerzés, hanem a magyar földművesek, a középosztály, a családi vállalkozások segítése, valamint a spekuláció kiszűrése. Mint mondta, szeretnének minden állami tulajdonú termőföldet magángazdák kezébe adni, egy tulajdonos ugyanis másként viselkedik, mint egy bérlő. A program keretében tavaly mintegy 7000 gazda vásárolt földet. Az újonnan meghirdetésre kerülő területeken már halastavak is lesznek, s ezekkel együtt összesen 260-280 ezer hektárt értékesítenek.

Emlékeztetett rá, hogy a kezdeti tervek szerint 350 ezer hektárt szántak eladásra, de le kellett vonni bizonyos területeket, például mintagazdaságokat vagy honvédségi kezelésben álló övezeteket. Azok juthatnak földhöz, akik megfelelnek a törvényben előírt feltételeknek, és az árverésen a legmagasabb árat kínálják, a helyben lakó földműveseket pedig elővásárlási jog illeti meg. Senki nem ajándékba vagy jutányos áron kapja meg a földet, amelyre húszéves elidegenítési és terhelési tilalom is vonatkozik – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy szigorú törvényi feltételeknek kell megfelelni, a kritériumok alapján Magyarországon az emberek többsége nem vásárolhat termőföldet.

Bitay Márton Örs emlékeztetett arra, hogy a földet vásárló gazdák kedvezményes hitelt vehetnek fel, amelynek kamatozása az első tíz évben mindössze 1,95 százalék évente. Egy ügyfél legfeljebb 300 millió forintot igényelhet, a hitel futamideje pedig maximum húsz év.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook