Agrárpiac

Piac

Tej Terméktanács: áfacsökkentéssel megállítható lenne a túlzott import

Amennyiben a fogyasztói tejek általános forgalmi adója 2016. január elsejétől 5 százalékra mérséklődne, a lakosság az olcsóbb magyar tejet venné a többségében áfacsalással Magyarországra érkező import helyett – ismertette a kormánynak tett javaslatukat Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke az M1-en.

Létrehozva:

|

 Mélykuti Tibor szerint a kereskedelmi láncok tagjai a Tej Terméktanácsnak és írásban vállalták, hogy az áfacsökkentést érvényesítik a fogyasztói árakban, a magyar vásárlók zöme pedig árérzékeny. Úgy vélte, hogy az áfacsalás kiszűrésében szintén segít a kormány által bevezetett elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer, azaz ekáer.

Rámutatott, hogy a tömeges import az EU-országok mezőgazdasági termékeivel szemben érvényesített orosz embargóra vezethető vissza, amelynek eredményeként a tejtermelő országok – mint Németország, Franciaország, Hollandia és Dánia – a környező országokban értékesíti több százezer tonna áruját. Egy kilogramm félkemény sajt 2 euróért áramlik be, ami éppenhogy fedezi az alapanyagköltséget – emelte ki az elnök.

Mélykuti Tibor szerint a másik probléma az UHT tej, amelyből még mindig több millió liter áramlik be, előállítási költségeket nem fedező áron. Szlovákiából például bruttó 125 forintért érkezik a tej, az olcsóság mögött pedig egyértelműen áfacsalás van  vélekedett.

mti

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook