Agrárpiac

Piac

Százmilliárdokat költöttek fejlesztésekre a gazdálkodók

A kedvező gazdaságpolitikai és piaci körülmények között a mezőgazdaság beruházások is növekedtek.

Létrehozva:

|

– A nemzetgazdaság 2018. évi 5,6 milliárd eurós külkereskedelmi többletéhez az agrárgazdaság 2,9 milliárd euróval járult hozzá, ha az exportált élelmiszert és mezőgazdasági termékeket egyaránt számba vesszük – mondta Feldman Zsolt az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára az Agrárium 2019 konferencián, Kecskeméten.


Feldman Zsolt: közvetlen támogatások végfizetésére és a határozatok kipostázására áprilisban kerül sor – fotó: AM

A szaktárca államtitkára az agrárszakma immáron hetedik alkalommal megrendezett eseményén kiemelte, hogy 2018-ban a mezőgazdaság ismét tovább tudott növekedni, 3,6 %-kal emelkedett a kibocsátása.

A növénytermesztés kibocsátásának volumene 2,6 %-kal az állattenyésztésé pedig 5,7 %-kal múlta felül az egy évvel korábbit.

Hangsúlyozta, hogy a kedvező gazdaságpolitikai és piaci körülmények között a mezőgazdaság beruházások 8,3 %-kal nőttek a tavalyi évben, a gazdálkodók 2018-ban közel 350 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre. Feldman Zsolt beszélt arról is, hogy

az idén 98,4 milliárd forint áll rendelkezésre a tisztán nemzeti forrásból finanszírozott agrártámogatásokra.

Ez a  keretösszeg azt is lehetővé teszi a szaktárca számára, hogy a már meglévő támogatási konstrukciókat fenntartsa és a jövőben új programokat indítson.

Eddig összesen 381 milliárd forint közvetlen támogatást utaltak át a gazdáknak.

Kis Miklós, az AM vidékfejlesztésért felelős államtitkára a konferencia kerekasztal-beszélgetésén a Vidékfejlesztési Program végrehajtása kapcsán elmondta: már közel 620 milliárd forint megítélt támogatás szolgálja az agrárberuházások megvalósulását, amelyek kivitelezése zömmel az idei év végéig befejeződnek.

Az államtitkár továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy az AM megkezdte a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal a Vidékfejlesztési Program forrásainak prioritások közötti átcsoportosítása érdekében.

Ennek eredményétől függően lehetőség nyílhat arra, hogy a fel nem használt források átkerülhessenek a program azon intézkedéseire, ahol még nem történt döntés.

agrotrend.hu / AM

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook