Agrárpiac

Piac

Kezdődik a „tejaudit”, avagy a magyar tej is mehet Kínába?

Október 17-én megkezdődik az úgynevezett tejaudit, ezzel lehetővé válhat a magyar tejexport a kínai piacra. Ultrahőkezelt tejet és savóport szállíthatnak a kínai piacra a hazai feldolgozók, ha sikeresen zárul az októberi átvilágítás.

Létrehozva:

|

Megnyílhat a kínai export a hazai tejfeldolgozók előtt, október 17-e és 23-a között ugyanis megkezdi a magyar tej átvilágítását a Kínai Népköztársaság Tanúsítási és Akkreditációs Hivatala. Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa elmondta: először öt feldolgozóvállalatot vizsgálnak meg a kínaiak, akik pozitív elbírálás esetén a tejpor mellett tejsavót és ultrahőkezelt (UHT) tejet is szállíthatnak a távol-keleti piacra. A kelet-közép-európai régióból ma csupán Lengyelország rendelkezik exportengedéllyel, hazánk mellett most Bulgária kaphat lehetőséget a szállításra.

A kínai piacra lépésben az egyik legnagyobb visszatartó erőt a távolság jelenti. A miniszteri biztos szerint azonban a tej és tejkészítmények kiszállítása nemcsak légi úton, hanem a szibériai expresszel is könnyen megoldható.

Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: már több mint egy éve tart a kínai tejaudit, az Alföldi Tejnél épp a múlt hét végén járt a kínai mezőgazdasági miniszter vezette delegáció. Meglátása szerint a legnagyobb lehetőségünk az UHT-tej exportjában rejlik, Kínában ugyanis – a folyamatos hamisítás miatt – megrendült a fogyasztók bizalma a folyadék tej és tejtermékek iránt, ezért olyan országból szeretnének vásárolni, ahol biztosan tejből és nem tejporból készülnek a termékek. A legnagyobb előnyünk a megbízhatóság, ugyanakkor azt is látni kell, hogy a nagyságrendek merőben eltérnek Kínában és Magyarországon.

Kérdéses, hogy tudunk-e annyit termelni, amennyivel megéri foglalkozni a kínaiaknak. Az ágazati szakértő szerint a folyadék tej mellett magyar sajtra is nagy igény lenne a Távol-Keleten, ugyanakkor a hazai feldolgozóipar nem tart ott, hogy sajtot tudjon exportálni, hiszen még a belső piacot sem tudják ellátni. Évente 40 ezer tonna sajt jön be az országba. Szavai szerint tejporgyártás gyakorlatilag nincs Magyarországon, savóporral is csak egyetlen feldolgozó foglalkozik. Neki viszont komoly előrelépést jelentene, ha nem a német vagy holland kereskedőkön keresztül, hanem egyenesen a kínai partnernek tudná szállítani a gyermektápszer alapanyagaként használt sótalanított savóport. A szakértő szerint a kínai piacra lépés biztosan nem oldja meg a problémákat, ugyanakkor a hazai ágazatnak minden lehetőséggel élnie kell.

KKM / magyaridok.hu

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook