Agrárpiac

Piac

Jó hír Brüsszelből: újabb támogatást kapnak a tejtermelők

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2016. július 18-i ülésén az Európai Bizottság bemutatta a tejpiacon kialakult krízishelyzetre kidolgozott újabb, 500 millió euró összegű csomagját, amely két részre bontható. Az első 350 millió eurós rész nemzeti borítékok formájában, feltételekhez kötve az érintett gazdák likviditási problémáin kíván enyhíteni, a fennmaradó 150 millió a tejtermelés korlátozását ösztönözné.

Létrehozva:

|

A magyar delegációt vezető Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár kiemelte, a Bizottság elismerte, hogy a tejágazatban rendkívül kritikus a helyzet. A mezőgazdasági miniszterek részéről egyetértés volt a tekintetben, hogy az Uniós források mielőbbi mozgósítása elengedhetetlenné vált a csőd közeli állapotban lévő gazdálkodók számára tarthatatlan helyzet enyhítése érdekében.

Magyarország az elmúlt hónapok tárgyalásai során végig azt a határozott álláspontot képviselte, hogy egy kézzelfogható válságkezelési csomaghoz legalább a tavaly szeptemberi költségvetési támogatással egyenértékű segítséget tartana megfelelőnek. Ezt a célt sikerült elérni, hiszen a most bejelentett csomag összegében megegyezik a tavalyival.

A hazai termelők számára fontos eredmény, hogy a most bejelentett 500 millió értékű bizottsági válságkezelési csomag nagyobb részét a tagállami borítékok teszik ki. Magyarországnak 9,54 millió eurót (mintegy 3 milliárd forintot) lesz lehetősége kifizetni célzott támogatásként a tejtermelőknek.

„Hazánk az unió tejtermelésének csak 1,15%-át adja, agrárdiplomáciai siker, hogy a rendelkezésre álló 350 millió euró több mint 2,73 %-a válik elérhetővé a magyar gazdálkodók számára”- tette hozzá Czerván György. Álláspontunk szerint a felhasználás során a lehető legnagyobb tagállami rugalmasságra lesz szükség. A részleteket a következő hetekben szakértői szinten dolgozzák ki, de az már most látható, hogy olyan feltételeket állapítanak majd meg, amelyek nem ösztönzik a termelés növelését.

Magyarország – több tagállammal összefogva – a tárgyalások során mindvégig szorgalmazta a közvetlen kifizetések előlegeinek emelt összegű kifizetésének lehetővé tételét. Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos a Tanácson támogatásáról biztosította a termelők likviditási problémáinak enyhítését szolgáló intézkedést. Hazánk kérésére a Bizottság lehetőséget nyújt a terület alapú vidékfejlesztési kifizetések esetében is az emelt összegű előlegfizetésre.

agrotrend.hu / FM 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook