Agrárpiac

Piac

Így áll most a tojáspiac

Nem okozott pánikot a hazai piacon a tiltott rovarölő szerrel szennyezett tojások ügye. A hatóság időben lépett, így a vásárlói bizalom sem csorbult. A vásárlók zöme jóval tudatosabban teszi a kosarába a termékeket.

Létrehozva:

|

Bár az elmúlt hetekben nemcsak külföldi, hanem magyar tojásokban is talált tiltott rovarölő szert a hatóság, úgy tűnik, a magyar vásárlók bizalma továbbra is rendületlen. A Magyar Időknek nyilatkozó áruházláncok tapasztalatai azt mutatják, hogy

az európai uniós tojásbotrány ellenére nem kerül kevesebb tojás a magyarok kosarába.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója szerint a magyar hatóság megfelelő gyorsasággal lépett fel az európai rovarölőszer-szennyezési ügyben, így a vásárlói bizalom sem sérült. A CBA boltjaiban ezért nem tapasztaltak visszaesést a forgalomban a tojásbotrány kirobbanását követően. Ugyanakkor az elmúlt hetekben láthatóan javult a vásárlói tudatosság, egyre többen nézik meg, hogy mit tesznek a kosarukba. – A vásárlók a megszokottnál gyakrabban fordulnak kérdéseikkel a kollégáinkhoz, a legtöbbször a termék eredetét szeretnék megtudni – emelte ki. A franchise-hálózat egyes boltjaiban külön tájékoztató táblák segítik a tojásokon található jelölések értelmezését. Így a fogyasztók könnyen megbizonyosodhatnak arról, hogy az adott termék hazai termelőtől származik-e.

Hasonló tapasztalatokról számolt be a Spar Magyarország sajtóosztálya is. Megkeresésre jelezték: a korábban megszokottnál többen nézik meg a tojásokon található jelölést, az értelmezéssel kapcsolatban pedig elvétve kérnek segítséget az áruházlánc alkalmazottaitól. Bizonytalanság nincs a fogyasztók körében, a forgalomban nem volt változás az elmúlt időszakban. Ugyanakkor jelezték: a tojást továbbra is folyamatos ellenőrzés mellett veszik át, a termékek nyomon követhetősége minden esetben biztosított. A szállítmány kísérő okmányai között pedig többek között az állatorvosi igazolásnak is szerepelnie kell.

Hasonlóan nagy hangsúlyt fektetnek a beszállítók és a termékeik ellenőrzésére a két hazai diszkontláncnál is. Az Aldi sajtóosztályától megtudták: a 125 magyarországi üzletben kizárólag hazai forrásból származó tojás kapható, ahogyan a Lidlben is magyar tojást vásárolhatnak a fogyasztók. Jelezték: a beszállítókkal szemben eddig és ezután is kompromisszumokat nem ismerő, magas elvárásokat támasztanak, ami a fogyasztói bizalomhoz is hozzájárulhat. A vásárlók ugyanis az elmúlt hetek tapasztalatai szerint sem vesznek kevesebb tojást, mint korábban.

fotó:Pixabay

A vásárlói bizalom növelését célozta a hazai termelők legutóbbi akciója is. A piaci szereplők nemrég egy nyilatkozatot adtak ki, amelyben jelezték, hogy saját gazdaságaikban és üzemeikben nem használtak fipronilalapú rovarirtó szereket, illetve alapanyagaikat ellenőrzött telepekről szerzik be. A Baromfi Terméktanács honlapján szereplő lista szerint eddig csaknem hatvan termelő csatlakozott a kezdeményezéshez.

A hazai célellenőrzés eddig több hazai és importtojásban is határérték feletti fipronilszintet mért. Az utóbbi időben főként a román termékek buktak meg a vizsgán, a tojások mellett pedig szeptember elején Romániából származó, fagyasztott kistestű tyúkban is kimutatták a szer jelenlétét.

A hatóság vizsgálatok eredményeiről, az intézkedésekkel kapcsolatos friss információkról, valamint a termékekkel kapcsolatos részletek (azonosító adatok, egyéb információk) elérhetőek a NÉBIH folyamatosan frissülő tematikus aloldalán.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook