Agrárpiac

Piac

Drágult, de még így is alacsony a magyar nyerstej ára

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közölte, hogy a magyarországi átlagár még mindig alacsony: a 25. helyen állt augusztusban, amikor a magyar tejtermelők átlagosan 70 forintot kaptak a nyerstej kilójáért, miközben Szlovákiában 8 forinttal, Ausztriában 24 forinttal és Romániában is 4 forinttal többet fizettek a termelőknek.

Létrehozva:

|

Két hónapja először drágult, augusztusban 2,5 százalékkal emelkedett a hazai nyerstej alap- és átlagára; a szakmaközi szervezet a kvótaévből novembertől márciusig hátra lévő öt hónapos időszakra 85 forint feletti kilogrammonként nyerstej alapárat jelez előre.

Fotó: 123RF

Az áremelkedést jelző nemzetközi tendenciákat figyelembe véve a Tej Terméktanács elnöksége a legutóbbi ülésén a 2016/2017. kvótaévre szóló nyerstej alapár prognózisát 72 forintról 75 forintra emelte. Mivel az első hónapok alapár átlaga csupán 65 forint volt kilogrammonként, a terméktanács állásfoglalása azt is jelenti, hogy a hátralévő hónapokra a szervezet 85 forint feletti árra számít.

Tej Terméktanács minden lehetséges lépést megtesz a hazai tejtermelők érdekében, és ezt kéri partnereitől is. Ahhoz ugyanis, hogy a tejtermelők jövőre is tejet termeljenek, a nyerstej, illetve a késztermék átadási árakat ősszel rendezni kell – hangsúlyozták.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook