Agrárpiac

Piac

Aratás: hiába kiugró a termésátlag, a minőséget nem fizetik meg

Ezekben a napokban véget ér a búza aratása: kiugróan jók a termésátlagok Somogyban, azonban a reméltnél jóval nagyobb mennyiséget kell a takarmányminőségű búza közé sorolni. Nyomottak a felvásárlási árak, ráadásul az igazán magas minőséget jelenleg nem fizeti meg a piac.

Létrehozva:

|

Országszerte jobb lesz a hektáronkénti hozam az előzetesen vártnál, a nyári betakarítású gabona mennyisége az idén mintegy 8 millió tonna lehet, 30 százalékkal haladhatja meg az ötéves átlagot – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára. Czerván György szerint az idei aratásban az átlaghozamok 11 százalékkal haladták meg a tavalyit, az előző öt év átlagánál pedig 20 százalékkal voltak magasabbak. Megjegyezte, hogy a termésátlagok jelentős eltéréseket mutatnak: kiugróan jó, közel 6,5 tonna volt a hektáronkénti  termés például Baranya, Somogy és Tolna megyében, míg a leggyengébb termés Csongrád megyében volt, 4,6 tonna.

A bő termés a gazdatapasztalat szerint gyakran megy a minőség rovására, ilyen az idei is – hívta fel a figyelmet Kersák György, a Siófok-térségi Gazdakör elnöke. Térségükben is sok búza termett, a sok eső azonban „kilúgozta és sok a földre ment”. Így aztán a reméltnél jóval nagyobb mennyiséget kellett a takarmányminőségű búza közé sorolni. A régió gazdái körében felmerült az is: nincs-e összefüggésben a rekordtermés hangsúlyozása a médiában az átvételi árral? Magyarországon most olcsó a búza – olvasható több szakcikkben is. Kersák György szerint azok a termelők, akik nem tudják tárolni a termést, azaz kivárni, kénytelenek voltak tonnánként 32 ezer forintért odaadni a búzát, ami már jóval az önköltségi ár alatt van…

– Nagy hozamú, intenzív fajtát vetettünk, így átlagosan 8,75 tonna búza volt a hektáronkénti termés – mondta Pásztohy András, a szentgáloskéri Agrária Zrt. elnöke. – Nagyon jó termésátlagról beszélhetünk, előzetes várakozásainkhoz mérten is. A magas hozamot, bár szerényebb minőséget tudó gabonát részesítettük előnyben, melynek a fele takarmány, a másik fele étkezési minőségi búza. Hiszen nyomottak a búza felvásárlási árai, az igazán magas minőséget jelenleg nem fizeti meg a piac – nagy a világpiaci kitettség, mely nyomja lefelé az árakat. Ismereteim szerint az étkezési búza ára nem igen éri el jelenleg a 40 ezer forintot.

agrotrend.hu/sonline

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook