Agrárpiac

Piac

Alaposan megsínyli az EU búzaexportja az orosz rekordtermést

Amíg az orosz kivitel ötödével nőtt idén, addig EU exportja negyedével csökkent. „Most mindenki Oroszországra figyel” – mondta Miroslaw Marciniak, a varsói tanácsadócég, az InfoGrain igazgatója.

Létrehozva:

|

Az elmúlt években Oroszország egyre agresszívebben küzdött az új piacokért, az EU-nak pedig most egy nagy problémája van: mi legyen a gabonafelesleggel? Oroszország ugyanis az elmúlt években búza-világhatalom lett, és a jó időjárásnak köszönhetően egyre erősíti pozícióit Ázsia és Afrika piacain – írja a Bloomberg hírügynökség összefoglalójára hivatkozva a Syngenta Magyarország blogja.

Ez persze rossz hír az EU, és mindenekelőtt a legnagyobb európai búzatermesztő Franciaország számára, amely

igyekszik visszaszerezni a tavalyi rossz termés miatt elvesztett piacait. Ez azonban nem könnyű a magas költségek és az erős euró miatt.

Oroszország kihasználta Franciaország hátrányát, és megszerzett néhányat leghűségesebb vevői közül. Így például Kamerun, Elefántcsontpart, Mauritánia és Szenegál már tavaly is több orosz búzát vásárolt, idén pedig még többet rendeltek a francia Strategie Grains szerint.

„Az elmúlt év kinyitotta az ajtót az orosz búzának, és most nem tudjuk, mikor záródik be újra”

– mondta Gabriel Omnes, a Strategie Grains elemzője. Arról nem is beszélve, hogy az idei szezonban Oroszország uralja az egyiptomi búzapiacot, és szállítja az ország vásárlásainak háromnegyedét.

A Románia és Franciaország által képviselt EU pedig csupán az egyiptomi búzavásárlások 18 százalékát szerezte meg.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook