Agrárpiac

Piac

Agromek döntős AutoTerrain szórókeret-szabályozási rendszer a Harditól

Három újdonságcsillagot kapott új európai technológiát jelentő tartalma miatt a DELTA FORCE és a TWIN FORCE szórókeretek AutoTerrain keretszabályozási rendszere.

Létrehozva:

|

Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a DELTA FORCE és a TWIN FORCE szórókeretek AutoTerrain keretszabályozási rendszere három újdonságcsillagot kapott új európai technológiát jelentő tartalma miatt. Mindemellett az is nagyon pozitív, hogy ezzel bekerültünk a 2016-os Agromek Díj döntőjébe – írja közleményében a HARDI.

Az AutoTerrain koncepciót azzal a céllal fejlesztették ki, hogy az ügyfeleik a piacon elérhető legjobb szórókeret-stabilitást élvezhessék. A DELTA FORCE és a TWIN FORCE 3.1 szórókeret-kínálat kifejlesztése az új AutoTerrain szórókeret-szabályozási rendszerrel párhuzamosan történt, és mostantól kezdve ez a szabályozási rendszer a felhasználók rendelkezésére áll. Az AutoTerrain rendszert a szezonban már tesztelték ugyan, de kiállításon még nem mutatták be. A HARDI az AutoTerrain rendszert világpremierként mutatta be 2016. november 29-én, Herningben.

Mi az az AutoTerrain?

Az AutoTerrain funkció egy korszerű szórókeret-szabályozási koncepció, amely a növényállomány feletti szórókeret függőleges irányú mozgásait kontrollálja a táblán való haladáskor és a táblavégi fordulók alatt.

Műszaki szempontból vizsgálva az AutoTerrain 3 vagy 5 ultrahangos érzékelő és 3 giroszkópos érzékelő segítségével működik.Az ultrahangos érzékelők a szórókeret alján, egymástól adott távolságban helyezkednek el, és másodpercenként többször is mérik a keret és a növényállomány közötti távolságot. A giroszkópos érzékelők a szórókeret, a keretfelfüggesztés és a vázszerkezet szögállását érzékelik. Az érzékelőktől származó információkat az AutoTerrain szoftver elemzi és dolgozza fel, és a pillanat tört része alatt megtörténik a szórókeretet döntő és billentő munkahengerek helyzetének korrekciója, még mielőtt a keret kibillenne az egyensúlyából, vagy valamely részének növényállományhoz viszonyított helyzete megváltozna.

Mivel mind a DELTA FORCE, mind pedig a TWIN FORCE 3.1 lefelé billentésre is képes. Ez azt jelenti, hogy a szórókeretszárnyak -4 fokkal a vízszintes sík alá is billenhetnek, más szóval a szórókeret a saját szintje alatt is képes dolgozni, például egy magasan fekvő nyomvonalon történő haladás közben. Ez hosszú, például 36 m-es szórókeretek esetében nagy jelentőséggel bír.

Az AutoTerrain proporcionális, vagyis vezérlőjel-arányos hidraulikával rendelkezik, amely garantálja a pontos és finom szabályozást, durva mozgások nélkül.Ha a számítógéprendszer tápellátása megszűnne, a szórókeret továbbra is képes működni manuális módban, ezáltal a megbízhatóság nem szenved csorbát.

Az AutoTerrain új szintre emeli a keretszabályozást – alacsonyabb szórókeret magassággal biztosítva az elsodródás mentes permetezést.

A permetezési kapacitás növelése – nagyobb munkasebesség

A DELTA FORCE-on és a TWIN FORCE 3.1-en is rendelkezésre álló lefelé billentési képességnek és a hidraulikus AntiYaw kilengéscsillapításnak köszönhetően a talajkövetés lényegesen nagyobb munkasebesség mellett is garantált, és a tartósság különböző körülmények mellett is biztosított.

A DELTA FORCE AutoTerrain központi keretrész, amely az Agromek díjjelölés alapjául szolgált. A zöld színnel jelölt alkatrészek utalnak az AutoTerrain-specifikus részekre. A sárga/narancs színű részek a hidraulikus AntiYaw kilengéscsillapítást jelölik, míg kék színnel a szórókeret manuálisan állítható részei vannak jelölve (5 lehetséges beállítás létezik).

Milyen előnyöket biztosít az AutoTerrain a használójának? „Még azt megelőzően reagál, hogy a szórókeret kibillenne az egyensúlyából.”

A permetezőgép kapacitásának növelése és az optimális vegyszerkijuttatás érdekében a permetezési munkasebesség 15–18 km/h-ra növelhető anélkül, hogy szórókeret magasságát változtatni kellene, mivel az AutoTerrain folyamatosan egy előre beállított magasságon tartja a szórókeretet a növényállomány felett.

A szögállás-érzékelőktől vagy giroszkópos érzékelőktől származó információ alapján, a proporcionális hidraulika működése által az AutoTerrain mindkét szórókeretszárny magasságát szabályozza és állítja, mielőtt a fúvókák túl közel vagy túl távol kerülnének a növényállománytól.

Ez óriási kapacitásnövekedést eredményez – nem utolsó sorban a TWIN-FORCE szórókeret működése következtében, amikor is a növényállomány szétnyílik, és a permetlé a növények elülső és hátsó oldalát is éri, az elsodródás pedig minimális.

Az AutoTerrain a gépkezelő segítségére van táblavégi fordulóknál is, ahol általában a forduló belső ívén futó keretszárny az ingafelfüggesztés következtében lesüllyed. Ilyenkor működésbe lép az AutoTerrain: a forduló nagyobb sebességgel hajtható végre, és anélkül, hogy a szórókeret hozzáérne a növényállományhoz.

A szórókeret nagyobb stabilitása a karbantartási költségek csökkentéséhez, és a fokozott tartóssághoz is hozzájárul.

A képen az AutoTerrain rendszer működése látható a TWIN FORCE 3. generációján, amint a permetezőgép egy kiemelkedő táblanyomvonalon halad. A szórókeret lefelé billentett keretszárnyakkal dolgozik, és a lehető legpontosabb kijuttatást biztosítja, mivel a fúvókák és a növényállomány távolsága nehéz terepen is állandó.

agrotrend.hu / HARDI INTERNATIONAL A/S

Hirdetés

Fókuszban

Facebook