Agrárpiac

Piac

A termőterületek hatvan százalékát egyéni gazdaságok használják

Idén 416 ezer egyéni gazdaság, valamint 9 ezer gazdasági szervezet folytatott mezőgazdasági tevékenységet.

Létrehozva:

|

Magyarország 6 millió hektáros termőterületéből 4,5 millió hektár a mezőgazdasági terület, amelynek a 60 százalékát az egyéni gazdaságok használják – mondta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) vidékfejlesztési, mezőgazdasági és környezeti statisztikai főosztályának szakmai tanácsadója az M1 aktuális csatornán.

Tóth Péter az Agrárium 2016 elnevezésű gazdaságszerkezeti összeírás eredményei közül kiemelte: idén 416 ezer egyéni gazdaság, valamint 9 ezer gazdasági szervezet folytatott mezőgazdasági tevékenységet. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a KSH már egyéni gazdaságnak tekintette, ha valaki egy nagyobb haszon állatot tart, illetve 1500 négyzetméter termőterületet használ.

Fotó: Pixabay

A szakmai tanácsadó hozzátette: a gazdálkodók életkor szerinti megoszlásában a 2013-as összeíráshoz képest nem történt változás, továbbra is a gazdálkodók 6 százaléka 35 év alatti, azaz fiatal gazdálkodónak számít, a 65 évnél idősebbek pedig szintén változatlanul 31 százalékot tesznek ki.

Az egyéni gazdálkodók legmagasabb mezőgazdasági iskolai végzettségét tekintve 3,4 százalékuk rendelkezett felsőfokú végzettséggel, 2013-ban ez az arány még 3 százalék alatt volt, 10 százalékuk pedig középfokú végzettséget szerzett. A növénytermesztők körében a felső fokú végzettség meghaladja az 5 százalékot, az állattartóknál viszont a 2 százalékot sem éri el.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook