Agrárpiac

Piac

A nemzetközi gabonaszállítás nehézségei

A mezőgazdaságban termelt növények között kiemelt szerepe van a gabonáknak, ezért is fontos a gyorsaság és a precizitás szállításuk során.

Létrehozva:

|

Felgyorsult világunkban a szállítmányozási hálózatok kialakulásának és a globális piac létrejöttének köszönhetően, és a nemzetközi szállítmányozási cégeknek is köszönhetően, a gabonát is szállítják a világ egyik pontjáról a másikra.

A gabonafajták, azon belül is a búza, a világ első nemesített növényei közé tartoznak.

Ezek a haszonnövények több, mint 8000 éve töltik be az alapvető élelmiszer szerepét szerte Európában, Nyugat-Ázsiában, valamint Észak-Amerikában.

Ezt relatív könnyű gondozásuknak, valamint annak a ténynek köszönhetik, hogy minden addigi növénynél több kalóriát és tápanyagot tartalmaznak. A gabonafajták ma is nélkülözhetetlen részét képezik az emberi és állati étrendnek szerte a világon.

Ezért is rendkívül fontos, hogy olyan helyekre is eljusson a gabona a nemzetközi szállítmányozásnak köszönhetően, ahol azok nem teremnek meg, vagy az adott év kedvezőtlen időjárása miatt a termésátlagok rendkívül alacsonyak.

Az imént említett létfontosságú szerepük ellenére a gabonafajták a legnehezebben szállítható termékek közé tartoznak a világon.

A nehézségek magukban foglalják a gabonafélék szezonális mivoltát: mivel a gabona romlandó és kényes növény, ezért az időjárás és éghajlat függvényében változik az ideális vetési és betakarítási idő.

Ennek köszönhetően a nemzetközi termény szállítmányozók nem tudnak rutinszerű, előre meghatározott és eltervezett időpontokban szállítani, mindig felkészültnek kell lenniük a változó idejű megbízásokra.

A másik nehézség az ugyancsak időjárástól függően változó termési mennyiség. A szállítandó áru mennyisége és térfogata, ezzel együtt az igény a fuvarozáshoz használt gépekre évről-évre, évszakról-évszakra változik. További gondokat okoz

  • a piac dinamikussága,
  • a kereslet és kínálat nagy mértékű ingadozása.

A gyakran változó felvásárlóknak, tehát úticélnak köszönhetően a fuvarozóknak gyakran új, eddig általuk nem használt útvonalakat kell igénybe venniük a termények célba juttatása érdekében.

A gabonaszállítás egyik legkörülményesebb módja a hajóval történő szállítás.

Bármilyen gabonaféle hajóval történő szállításának előfeltétele a szükséges nemzetközi, valamint helyi dokumentumok és engedélyek megléte, ezentúl meg kell felelni minden nemzetközi gabonaszállítással kapcsolatos követelménynek. A gabonát szállító hajókat csak ezek bemutatása után engedik kikötni a kereskedelmi kikötőkben.

A legfontosabb a gabona szállítására használt

  • helyiségek,
  • valamint tartályok tisztaságának és minőségének ellenőrzése.

A tartályokat minden egyes út előtt meg kell vizsgálni potenciális veszélyforrások után kutatva. Ilyenkor főleg a rozsdásodás, valamint a rovarok jelenlétére figyelnek, ugyanis ezeknek a tényezőknek a jelenlétében sokszor az egész szállítmány elvesztésének lehetősége is fennáll. Figyelnek továbbá olajszivárgás, olajnyomok valamint vízszivárgás nyomaira is.

A rakodás előtt követelmény, hogy a szállításra használt tartályok és helyiségek maximálisan tiszták és szárazok legyenek.

Ezeken túlmenően a hajónak rendelkeznie kell az előző rakományok adataival és tulajdonságaival.  Erre szükség van, mivel ha a hajó a gabona szállítása előtt veszélyes vagy fertőzött árut vitt (szén, rovarfertőzött rakomány, stb.), akkor az illetékeseknek fokozott odafigyeléssel és óvatossággal kell eljárni a hajó tisztítási és fertőtlenítési műveletei során.

Természetesen ezen feltételek többsége a vasúti és közúti tartályos szállításra is vonatkozik.

A szállítmány minőségének biztosítása érdekében, folyamatosan ellenőrizni kell a szállított áru állapotát. Erre a célra alkalmazzák azt a mintavételi eljárást, ami során egy automatizált rendszer meghatározott intervallumonként egyenletes mintákat vesz a gabona berakodás során, ezzel biztosítva a lehető legszigorúbb vizsgálati és ellenőrzési folyamatot. Az így vett mintákat ezután két részre osztják:

  • az egyik részt a szállítás alatti vizsgálat céljára tartják fent,
  • míg a másik részt egy kontrollált környezetben, labori körülmények között raktározzák bárminemű probléma fellépése esetében zajló vizsgálat céljából.

A szállítás alatti ellenőrzés céljából elkülönített minták vizsgálatát egy erre képesített szakember végzi, aki meghatározott időközönként ellenőrzi azokat.

Ilyenkor gyanús szagok, rovarok, valamint más fertőzések, gombásodás jelenlétét vizsgálja. Amennyiben ezeknek bármi jelét találja, a lehető leghamarabb dokumentálnia kell az esetet és értesítenie az illetékes hatóságokat. Az ezt követő vizsgálat során eldöntik, hogy melyik fél hibázott.

Ezért is fontos a megfelelő biztosítások megléte.

Mindezen feltételek megléte nélkül rendkívüli anyagai kockázatot rejt magában a nemzetközi gabonaszállítás megrendelése!

Az Europa-Road Kft. szállítmányozási szolgáltatásaival készséggel áll a megrendelők rendelkezésére, hogy elkerülje a fent említett nehézségeket!

(x)

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook