Agrárpiac

Piac

A következő években tovább fog bővülni a feldolgozókapacitás

Ötmilliárdos beruházással gyümölcsfeldolgozó és sűrítménygyártó üzem épül a szabolcsi Tornyospálcán.

Létrehozva:

|

Közel ötmilliárd forintos beruházással gyümölcsfeldolgozót és sűrítménygyártó üzemet épít a Hungarian Juice Company Kft. Tornyospálcán, a fejlesztés alapkövét csütörtökön tették le a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község határában.

fotó: frissmedia.hu

Az eseményen részt vett Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium politikai államtitkára is. Az államtitkár elmondta, a hasonló beruházások a jövőt jelentik a magyar vidék számára, amiben megvan a lehetőség és a potenciál arra, hogy a világ leprosperálóbb vidékévé váljon.

Szavai szerint

az elmúlt harminc évben a gyümölcsfeldolgozásban komoly hiányosságok voltak, 1989 előtt hatalmas mennyiségben lehetett exportálni a külpiacokra a nyersanyagot és feldolgozott termékeket, az utóbbi évtizedekben ugyanakkor elvesztette az ország ezt a képességét. Az elmúlt évek azonban meghozták az első eredményeket, a következő években pedig tovább fog bővülni a feldolgozókapacitás is

– tette hozzá.

Evgenyij Jurcsenko, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta, a 2019 közepére elkészülő üzemben több mint száz munkavállalót fognak foglalkoztatni, és a tervek szerint mintegy hatszáz térségi mezőgazdasági termelő által termelt gyümölcsöt – elsősorban almát és meggyet – fognak hosszú távon átvenni.

Már az első termelési évben az üzem 60-80 ezer tonna alma és 3 ezer tonna meggy feldolgozásra lesz képes – jelentette ki az igazgató. Hozzátette, a sűrítmény gyártásán kívül gyümölcspürét és gyümölcsleveket is előállítanak majd a tornyospálcai gyárban, amely termékei 98 százalékát exportra szánja.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook