Agrárpiac

Piac

A karácsonyi időszakban a bárányhús is drágább lett

A bárányhús iránti kereslet jelentősen megnő az év végi ünnepekkor, de a húsárunak Magyarországon csak a felvásárlási ára nő, a boltba betérve a vásárló nem tapasztal drágulást.

Létrehozva:

|

Közelednek az ünnepek, megélénkül a báránykereslet, nálunk is egyre többen fogyasztanak bárányhúst, ami a karácsonytól még viszonylag messze olcsóbb, mint később.

Karácsony előtt sokkal nagyobb a kereslet a bárányhúsra, mint az év többi napján – fotó: pixabay.com

"Mi, tenyésztők mindig felvásárlási árakról beszélünk és nem bolti árakról" – tisztázta azonnal Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója. Mint mondta, a felvásárlási árak csak ebben az időszakban 5-15 százalékkal is növekedni tudnak, de a bolti árakon ez nem változtat semmit sem, valószínűleg a vágóhidak és a kereskedők az árrésükből kiszámolják ezt.

A belföldi kereslet ilyenkor 20-30 százalékkal is megugrik, külföldre pedig egyenesen a megtermelt bárányhús ötöde megy. A legfontosabb felvevőpiac Olaszország – írja az infostart.hu.

"Azért viszik ki még élve nálunk ezt az alapanyagot, mert náluk amikor levágják, még aznap el is fogyasztják. Ausztriában, Svájcban, Németországban is megtalálható az extra minőségű magyar bárány, ugyanúgy, ahogy a hazai piacon is" – ecsetelte.

Azért van kevés bárány a piacon, mert a juhot ősszel űzetik és tavasszal elletik, csak bizonyos fajtákat lehet szezonon kívül bárányoztatni. "Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, az alapállományunk 90 százaléka ilyen fajta" – árulta el Hajduk Péter.

agrotrend.hu / infostart.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook