Agrárpiac

Piac

5 év múlva érhet véget az importszója-függőségünk

Az országba érkező 500-550 ezer tonna GM szóját saját takarmánybázisra támaszkodva ki lehet váltani.

– A Nemzeti fehérjetakarmány program célja az import GMO-s szójatakarmány mihamarabbi kiváltása – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

A program része egy hároméves kutatás-fejlesztési munkaterv, a megvalósításra 8 milliárd forint áll rendelkezésre. A végleges előterjesztés egy-két hónapon belül kerülhet a kormányzat elé, a program révén pedig 4-5 éven belül várható számottevő eredmény. A javaslat alapján az elkövetkező időszakban több kutatási, takarmányozási kísérlet valósul meg.

Gyuricza Csaba és Fazekas Sándor- fotó: agrotrend.hu

A miniszter elmondta: vannak már olyan eredmények, amelyekre támaszkodhatunk. 

A GMO-mentes szójatermő terület hazánkban az elmúlt években mintegy 70 százalékkal növekedett, átlépve a 70 ezer hektárt, köszönhetően a Közös Agrárpolitika (KAP) termeléshez kötött támogatásainak is. 

Az alternatív takarmánynövények előállítása, valamint a megfelelő feldolgozottsági szintű mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékek alkalmazása további lehetőséget jelent az állati takarmányozásban.

– Amennyiben már a takarmányozástól kezdve, a teljes élelmiszerláncban GMO-mentességet tudunk deklarálni, az komoly versenyképességet és bevételt jelent a gazdálkodók számára, és további vidéki munkahelyek jöhetnek létre – tette hozzá Fazekas Sándor.

Idén több mint 70 ezer hektárra 4200 termelő igényelt szójatermeléshez kapcsolódó termeléshez kötött támogatást.

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: az új KAP keretein belül működtetett támogatási rendszer kialakításához komoly erőfeszítésekre volt szükség annak érdekében, hogy termeléshez kötött támogatásokkal segíthessék a fehérjenövény-termelést. Ezen törekvéseknek köszönhetően a szálas és szemes fehérjetakarmány-növények termelése jelentősen megnövekedett Európa-szerte.

Feldman Zsolt: a támogatás az összes fehérjeforrásként szolgáló növény előállításában ösztönzést jelent – fotó: agrotrend.hu

Az állattartóknak 841 ezer tonna szójabab egyenértéknek megfelelő szójaszármazékra van szüksége, ezzel szemben Magyarországon 2016-ban 181 ezer tonna szójababot tudott előállítani, amiből exportra is került.

– Ez év júniusában német-magyar kezdeményezésre Brüsszelben az Európai Szója Nyilatkozatban is rögzítettük, hogy további lépések szükségesek a fejlesztések érdekében – mondta Feldman Zsolt. – Keressük annak lehetőségét, hogy hogyan ösztönözzük a GMO-mentes takarmányozást az állattenyésztésben, illetve hogyan tudjuk elősegíteni az egyéb fehérjenövények termesztését és felhasználását – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A fehérjeprogram nem egyenlő a szójaprogrammal.

– Nagyon egyszerű lenne a helyzetünk, ha a szójaimportot a szójatermő terület 240 ezer hektárra való növelésével ki tudnánk váltani. Elméleti síkon ez a terület rendelkezésre áll, de a következő években a 100 ezer hektárnál nagyobb szójaterületnek nincs realitása – közölte Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója. 

Ehhez a problémához még az is társul, hogy a Magyarországon megtermelt szója feláras termékként értékesíthető, így annak nagy része jelenleg is exportra megy.

– 4-5 éves távlatban képzelhető el, hogy az import minimálisra csökkenjen és a fehérjeszükséglet kielégítése hazai forrásból legyen megoldható – tájékoztatott Gyuricza Csaba.

A program a GM-mentes szója hazai termesztésének agrotechnikai és fajtahátterével, az alternatív fehérjenövények termesztésének elősegítésével, új takarmányozási receptúrák kidolgozásával, illetve innovatív takarmányalapanyag-feldolgozási technológiák gyakorlatba történő bevezetésével is foglalkozik.

A NAIK főigazgatója elmondta: a program nemzetgazdasági hozadéka lehet, hogy a mezőgazdaság kibocsátása 80-100 milliárd forinttal nőhet.

Gyuricza Csabát a Nemzeti fehérjetakarmány program részleteiről korábban ITT kérdeztük.

agrotrend.hu / E.G.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés