Agrárpénzek

Piac

Újra lehet pályázni iparifa-ültetvények létrehozására

Újra lehet iparifa-ültetvények létrehozására pályázni – közölte Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (Megosz) által szervezett országos találkozó sajtótájékoztatóján szombaton, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzéren.

Létrehozva:

|

Kiemelte, hogy a 2014-2020-as vidékfejlesztési program mintegy 100 milliárd forinttal kívánja támogatni az erdõgazdálkodókat. A pályázati lehetõségek többsége március végéig már megnyílt, ám az erdõtelepítési támogatás most kibõvült egy új célterülettel, az iparifa-ültetvények létrehozásával. Az erdõtelepítési jogcímen belül mintegy ötmilliárd forint áll az erdõgazdálkodók rendelkezésére az iparifa-ültetvények létrehozására, a pályázat a keret kimerüléséig él.

Az ilyen ültetvények támogatásával azt kívánják elérni, hogy enyhüljenek a természetes erdõkre nehezedõ iparifa-alapanyag igények – mutatott rá a helyettes államtitkár. Hozzátette: újra divatba jött a fa, mint természetes alapanyag és az ipar részérõl világszerte egyre növekvõ igényre számít az ágazat, különösen az olyan fejlõdõ piacokról, mint Kína. Ezt a növekvõ keresletet egyre kevésbé szeretnék a természetes erdõkbõl fedezni. Ehelyett mezõgazdasági területeken létrehozott nemesnyár- vagy akácfaültetvények segítségével teremtenék elõ a szükséges iparifa-mennyiséget, ezek a földek a kitermelést követõen újra visszaalakíthatóak mezõgazdasági hasznosításra.

Jakab István az Országgyûlés alelnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: az új erdõtörvény elfogadásával azonos elbírálás alá kerültek az állami és magánerdõk gazdálkodói. 1945 óta ez volt az elsõ törvényalkotási folyamat, amely érdemben foglalkozott a magánerdõ tulajdonosok ügyeivel. A szeptember elején életbe lépett új erdõtörvény eredményeként a magánerdõkben gazdálkodók is megkapják a lehetõséget a megfelelõ támogatások eléréséhez.

Mocz András a Megosz elnöke elmondta: Magyarországon körülbelül ötszázezerre tehetõ az erdõtulajdonosok száma, az erdõterületeken gazdálkodók száma pedig becslések szerint 38 ezer és 45 ezer között van. A rendszerváltás óta a magánerdõ tulajdonosok kétszázezer hektárnyi erdõt telepítettek, hozzájárulva ahhoz, hogy az erdõterületek aránya 20 százalék fölé emelkedjen. A szövetség célja, hogy legkésõbb 2050-ig 27 százalékra növeljék ezt az arányt.

Hozzáfûzte: nagy segítség volt, hogy tavasszal a vidékfejlesztési program pályázatai megnyíltak az erdõgazdálkodók elõtt, pályázhatnak például ültetvények telepítésére, de lehet támogatást kérni az erdõt ért károk felszámolására is. A támogatások azért is fontosak, mert a magánerdõk feltõkésítése az elmúlt évtizedekben elmaradt, hiányzik például az erdõ ápolásához szükséges gépesítés, vagy a közjóléti feladatok ellátásának finanszírozása.

agrotrend.hu / MTI

Fotó: Pixabay

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook