Agrárpénzek

Piac

Szabadság újragondolva: idén is alapvető hatással volt a diákok nyári terveire a pandémia

Tapasztaltabban tervezték meg az idei nyarat a hazai egyetemisták és főiskolások, sokak elképzelését azonban így is felülírta a koronavírus-járvány újabb hulláma. A tavalyinál is kevesebben gondolkodtak belföldi nyaralásban vagy külföldi útban, inkább a barátaikkal találkoznak, strandolnak vagy otthon ütik el az időt – derül ki az Erste felméréséből. A jövő nyári tervek megvalósítását a bank most egy kedvező diákszámla konstrukcióval segíti.

Létrehozva:

|

A hazai egyetemisták és főiskolások kétharmadának nyári terveit alakította át részben vagy teljesen a koronavírus-járvány, míg harmaduk elképzeléseit semmiben nem befolyásolta a pandémiás helyzet – derül ki az Erste Bank 18-25 év közötti diákok körében végzett felméréséből. A pénzintézet immár második éve kérdezte meg a hallgatókat arról, milyen terveik voltak a szünidőre, illetve arról, hogy végül mi valósult meg az elképzelésekből. Tavaly még a válaszadók 84 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a Covid-19 hatással volt a nyári szabadságra, és mindössze 13 százalék számolt be arról, hogy nem befolyásolta azt – vagyis idén már sok egyetemista és főiskolás nagyobb rutinnal, a pandémiás helyzetről szerzett tapasztalattal felvértezve tervezte meg a nyarat – ismertette az Erste kutatási szakértő csapata által készített felmérés eredményeit Gémes Zita, az Erste Bank lakossági számlatermékekért felelős vezetője.

A válaszadók 64 százalékának voltak előzetes tervei a nyár eltöltésére (ez nem változott tavalyhoz képest), a legtöbben idén is strandolással és barátokkal képzelték el a nyarat: 48 és 47 százalék, igaz, tavaly még 70 százaléknak voltak hasonló tervei.

A kutatásból az is látszik, hogy a fiatalok mintha otthonülősebbekké váltak volna: a filmek és sorozatok otthoni nézése a múlt évinél valamivel népszerűbb lett: 2021-ben 35 százalék, 2020-ban 39 százalék számolt ezzel. A tavalyinál kevesebben is terveztek belföldi nyaralást családdal vagy barátokkal, de külföldi útban is sokkal kevesebben gondolkodtak. Idén a koncertek sokkal kisebb arányban szerepeltek a tervek között, mint tavaly: 2021-ben 18 százalék számolt ilyen programmal, 2020-ban még 37 százalék. Fesztiválokra most 12 százalék tervezett menni, korábban 27 százalék – pedig idén már nem kellett lemondani ezeket a rendezvényeket, míg 2020-ban a teljes nyári fesztivál- és koncert szezont elvitte a pandémia.

A megkérdezett egyetemisták és főiskolások jellemzően maguk kívánták finanszírozni szabadidős tevékenységeiket rendszeres jövedelmükből (idén 40 százalék, tavaly 51 százalék). Diákmunkát az idén 24 százalék tervezett, és végül 23 százalék vállalt is, de tavaly is hasonló, egy százalékpontos volt a különbség a tervezett és a megvalósult diákmunka között. A megtakarított pénzből 21 százalék finanszírozta a nyarát.

A szabadságot sokféleképp megélhetjük és tervezhetjük, erről még a pénzügyek intézésénél sem kell lemondani. Az Erste a diákok terveinek megvalósításához életstílusukhoz illeszkedően állította össze diákszámla csomagját, amely most 0 forintos havidíj mellett kínál többek között ingyenes George Web, George App, NetBank és TeleBank szolgáltatást, választható kedvezményeket (korlátlan számú kedvezményes internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatáson keresztül indított átutalás belföldön forintban; 50 százalékos havidíj kedvezmény az őrszem szolgáltatásra; kártyadíj kedvezmény dombornyomott bankkártyára).

Az Erste diákcsomag része a CélBetét megtakarítási számla, amelyre alkalmilag vagy havi rendszerességgel is át lehet vezetni összegeket. A George Weben, George Appban vagy a NetBankban minden diákszámla tulajdonos megnyithatja, és céljainak megfelelően elnevezheti megtakarítási számláját, így nyomonkövetheti megtakarításai alakulását és látja, mennyit kell még félretennie a jövő nyári tervekre – tette hozzá Gémes Zita. 

agrotrend.hu / Erste Bank

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook