Agrárpénzek

Piac

Olcsó hitel állami földvásárlásra

Most minden eddiginél kedvezőbb kondíciójú hitelhez juthatnak hozzá azok a gazdák, akik a „Földet a Gazdáknak” programban szeretnének állami tulajdonú termőföldet vásárolni. Az OTP Bank földvásárlási hitelprogramjának keretében ugyanis 10 évig 1,8 százalékos kamatozás mellett, ezt követően pedig kedvező piaci kamatozás mellett juthatnak finanszírozáshoz az árveréseken nyertes földművesek. Idén még közel száz-kétszázezer hektárnyi állami földterület meghirdetése várható, így az OTP szakértői komoly érdeklődésre számítanak a hitelkonstrukció iránt.

Létrehozva:

|

Most rendkívül kedvező kondíciók mellett vehetnek fel hitelt azok a földműves őstermelők vagy földműves egyéni vállalkozások, akik a „Földet a Gazdáknak” programban vennének állami termőföldet. Az OTP Bank kifejezetten az állami termőföldek értékesítésére kialakított, az Növekedési Hitelprogram harmadik (NHP3) szakasza forrásait felhasználó hitelkonstrukciója a liciten kialakult vételár maximum 90 százalékáig, 20 éves futamidőre nyújt kedvező kondíciójú finanszírozást: a hitel kamata az első 10 évben mindössze 1,8 százalékos, ezt követően pedig kedvező piaci kamatozás mellett vehető igénybe.

Az OTP Bank Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel történő megállapodásának köszönhetően a kölcsön fedezete a Magyar Állam visszavásárlási joga. A hitelt akár kezdő vállalkozások is igénybe vehetik. A kamatfizetés naptári negyedévente, a tőketörlesztés pedig évente egy alkalommal, egyenlő részletekben történik.

Idén még több mint százezer hektárnyi állami földterület meghirdetése várható, ennek keretében a három hektárnál kisebb földrészleteket egyszerűsített ajánlattételi felhívással, a három hektárnál nagyobb földrészleteket pedig a 23 megyei jogú városban a fővárosi és megyei kormányhivatalok által lebonyolított árverésen vásárolhatják meg a gazdálkodók. Az OTP Bank szakértői szerint jelentős mennyiségű földterületet kínálnak majd árverésre országszerte, így a hitelkonstrukció iránt jelentősen megnőhet majd a kereslet a gazdák körében.

(x)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook