Agrárpénzek

Piac

Mire kell figyelni az egységes kérelem beadásánál?

Hamarosan zárul az egységes kérelem beadási időszaka. A közelgő határidő kapcsán néhány fontos változásra hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Létrehozva:

|

A beadása során 2018-ban 44 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni, amelynek benyújtási határideje 2018. május 15 – emlékeztet weboldalán a NAK.

Az eddig benyújtott egységes kérelmet késedelmi szankció nélkül 2018. május 31-ig adatváltozás keretében lehet módosítani.

2018. május 16. és június 11. között történő benyújtása esetén a támogatási összeg munkanaponként 1% késedelmi szankció alkalmazásával lehetséges. 2018. június 11-ét követően benyújtott egységes kérelem érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerül.

Az egységes kérelem felületén, de annak nem részeként benyújtott állatalapú közvetlen támogatási kérelmek esetében a már benyújtott támogatási kérelmek 2018. május 15-e után csak szankció mellett módosíthatók.

Fontos a jogszerű földhasználat – fotó: 123RF

Lényeges változás, hogy a termeléshez kötött támogatásnál

rizs, zöldség, ipari zöldség, ipari olajnövény, szemes fehérje-, szálas fehérjenövények esetében 2018. évtől nem kell beküldeni elektronikus úton a gazdálkodási napló másolatát a Kincstárnak.

Vezetni viszont szükséges a napló bizonyos lapjait, de csak helyszíni ellenőrzéskor kell tudni bemutatni a Kincstár részére.

A támogatás igénybevételének egyik eleme, hogy meghatározott dokumentumokkal (minősített vetőmagcímke, számla, bizonylat) rendelkezni kell és azokat szükséges megőrizni 5 évig.

További változás az előző évekhez képest, hogy

a 2018-as évtől cselekvőképtelen kiskorú ügyfél a jogutódlás kivételével a mezőgazdasági támogatási eljárásban nem vehet részt.

Ez azt jelenti, hogy a folyamatban lévő ügyekben megítélt támogatási összegeket öröklés útján megkaphatja, azonban új támogatási kérelmet nem nyújthat be.

Fontos a jogszerű földhasználat!

A kompenzációs kifizetések természeti hátránnyal érintett területeken (THÉT), valamint a Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések (Natura 2000 gyep) vonatkozásában érdemes figyelmet fordítani arra a támogatást igénylőknek, hogy az adott évi kérelemben megjelölt területek tekintetében a támogatás teljes időtartama alatt jogszerű földhasználónak kell minősülnie. Vagyis jogszerű földhasználattal az adott év január 1–december 31. közötti időszakra kell rendelkezni a támogatást igénylőnek.

2018. május 9-ig országosan több mint 128 ezer kérelmet nyújtottak be a termelők, ebből 96 ezret (75 százalékát) a kamarai falugazdászok közreműködésével. A beadott kérelmek száma ugyan 5 ezerrel magasabb, mint tavaly ilyenkor volt, de így is mintegy 50 ezer kérelem beadására lehet még számítani. Összességében mintegy 177-178 ezer egységes kérelem várható idén.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook