Agrárpénzek

Piac

Duplázódott a vissza nem térítendő támogatás az öntözési pályázatban

A 2016. május 11-én megjelent mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztését támogató felhívásban a rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 49,5 milliárd Ft-ot tett ki. A pályázati felhívás a napokban két szempontból módosult.

Egyrészt a támogatási kérelem benyújtási határideje meghosszabbodott. A támogatási kérelmek benyújtására 2016. augusztus 1. napjától 2020. augusztus 3. napjáig van lehetőség. Ezen időszak alatt az alábbi értékelési határnapokig benyújtásra került projekteket együttesen bírálják el.
2018.  augusztus 1.
2018.  december 3.
2019.  április 1.
2019.  augusztus 1.
2019.  december 2.
2020.  április 1.
2020.  augusztus 3.

Másrészt az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege megduplázódott. Ennek összege egyéni projekt esetén maximum 1 milliárd Ft, kollektív projekt esetén maximum 2 milliárd Ft. 

Továbbá kiegészült, azzal hogy a kedvezményezett – eltérő szakaszokban benyújtott – több kérelem alapján is jogosult támogatás elnyerésére, de az elnyert támogatás együttes összege nem haladhatja meg a felhívás 5.3.1. pontjában szereplő, az igényelhető vissza nem térítendő támogatási összeg maximális értékét, amely egyéni projekt esetén maximum 1 milliárd Ft, kollektív projekt esetén maximum 2 milliárd Ft.

A felhívás keretében az alábbi tevékenységek támogathatók:

  • Öntözőberendezések vízellátását biztosító vízvisszatartás létesítményeinek támogatása, amelyek mérete már megengedi, hogy öntözővíz kivétel is lehetséges legyen.
  • Természetes szűrőmezők kialakítása a termelésbe vont területeken keletkezett felesleges és a gazdálkodás szempontjából káros vizek összegyűjtést követő tápanyag terhelésének csökkentése, majd befogadó vízfolyásba történő továbbítása céljából.
  • Mezőgazdasági területekhez kapcsolódó meliorált utak kialakítása.
  • Meglévő öntözőberendezések vízfelhasználás hatékonyságának javítása, valamint öntözési infrastruktúra és kapcsolódó műtárgyainak fejlesztése, rekonstrukciója.
  • Új öntözőberendezések beszerzése, illetve új öntözővíz-szolgáltató művek létrehozása.
  • Öntözőberendezések energiafelhasználás hatékonyságának javítása.

A pályázati kiírás itt érhető el.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés