Agrárpénzek

Kárenyhítéssel kapcsolatos aktualitások

Létrehozva:

|

A kárenyhítési hozzájárulás-fizetési kötelezettség összegéről a döntést a Magyar Államkincstár elsődlegesen elektronikus úton közölte az ügyfelekkel, vagy hatályos meghatalmazás esetén a meghatalmazottjukkal vagy kamarai meghatalmazás esetén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, ezért kérjük a gazdálkodókat, hogy ellenőrizzék a tárhelyükre beérkezett dokumentumot, illetve szükség esetén érdeklődjenek meghatalmazottjuknál vagy a falugazdászuknál.

Fotó: Hans / Pixabay

A kárenyhítési hozzájárulás mértéke az ültetvényművelésre szolgáló termőföld és szántóföldi zöldség termesztésére szolgáló termőföld után hektáronként 4 500 forint, valamint egyéb szántóföldi kultúrák termesztésére szolgáló termőföld után hektáronként 1 500 forint.

A kárenyhítési hozzájárulást az értesítést követően tárgyév szeptember 15-ig kell megfizetni. A kárenyhítési hozzájárulás határidőre történő beérkezése az egyik alapfeltétele a kárenyhítő juttatás igénybevételére vonatkozó jogosultság megszerzésének, így amennyiben a hozzájárulás összegét a Kincstár szeptember 15-ét követően vonja le egy, a gazdálkodó későbbi kifizetéséből, úgy a termelő már nem lesz jogosult kárenyhítő juttatás igénybevételére a vonatkozó kárenyhítési év tekintetében.

Fontos részletszabály, hogy határidőben történő befizetésnek kizárólag a Magyar Államkincstár 10032000-01220191-51900001 számú Mezőgazdasági támogatások szakmai költségvetési fejezeti alszámláján, tárgyév szeptember 15-ig jóváírt összeg tekinthető.

A befizető felelőssége, hogy az átutalásról a határidőt megelőzően, az átutalás időszükségletét is figyelembe véve, a helyes számlaszám megjelölésével intézkedjen. Nem szabad megfeledkezni a közlemény rovat helyes kitöltéséről sem, hiszen a beérkező összeg beazonosítása csak ez alapján lehetséges. Fontos tehát az ügyfél-azonosító szám, illetve az adóazonosító jel, vagy adószám megadása!

A kárenyhítési hozzájárulás megfizetése kötelező, tehát a határidőre meg nem fizetett összeg adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.

A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer működését meghatározó jogszabályok elérhetőek a Magyar Államkincstár honlapján: https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu

agrotrend.hu / NAK, Mátyus Kornél

Hirdetés

Fókuszban

Facebook