Agrárpénzek

Piac

Jó üzlet a szarvasgomba-termesztés

Kiemelkedően innovatív lehetőség a termőfölddel rendelkezők számára az, hogy százszázalékos támogatással telepíthetnek szarvasgombát termő erdőt. Az erdészeti szarvasgomba-termesztés hosszú távú, sokkal magasabb nyereséget biztosít különösebb befektetés nélkül, mint a hagyományos intenzív mezőgazdasági kultúrák. Annak akár 10–20-szorosát.

Létrehozva:

|

Jövedelmező befektetés a szarvasgomba-termesztés – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az erdészeti szarvasgomba-termesztés módszere olyan ökológiai termesztési mód, amely javítja a talaj humuszállapotát, nem igényel gépparkot, műtrágyát, kemikáliákat. Szén-dioxidot köt meg, oxigént bocsát ki és nem utolsósorban hosszú távú, sokkal magasabb nyereséget biztosít különösebb befektetés nélkül, mint a hagyományos intenzív mezőgazdasági kultúrák. Annak akár 10–20-szorosát. Kiemelkedő innovatív lehetőség a termőfölddel rendelkezők számára, hogy a VP5-8.1.1-16 számú, 100%-os támogatásintenzitású pályázat segítségével szarvasgombát termő erdőt telepítsenek. Az erdészeti szarvasgomba-termesztés további támogatások nélkül biztosítja hosszú távon a hagyományos mezőgazdasági termelésből származó jövedelem sokszorosát.

A szarvasgomba-termesztés Magyarország területének harmadán lehetséges – az első, e céllal telepített erdők és ültetvények immár 10 éve teremnek, hektáronként 60–200 kg szarvasgombát. Az első és legfontosabb dolog a terület alkalmasságának megállapítása. A pályázati felhívás 5. melléklete részletesen leírja, mely jellemzőkkel bíró területek jöhetnek szóba.

A terület alkalmasságának vizsgálatához elengedhetetlen egy erdőmérnök és egy szarvasgomba-szakértő igénybevétele. Amennyiben a laboratóriumi talajvizsgálattal kiegészített termőhely-feltárási szakvélemény szerint a terület alkalmas a szarvasgomba termesztésére, elkészíthető és benyújtható a területileg illetékes erdészeti hatósághoz az erdőtelepítési terv. Mivel a fenti előkészítés átlagos időtartama 2,5–3 hónap, célszerű idejében elkezdeni az előkészületeket, ugyanis bár a pályázat beadása folyamatos, a következő értékelési határnap közeleg, ez 2017. október 31.

Aki esetleg lekésik erről az időpontról, annak még van lehetősége a pályázat zárónapjáig, 2018. július 30-ig beadni a pályázatát.

Az erdőtelepítést a támogatói okirat kézhezvételének évét követő második év május 15-éig szükséges megvalósítani, majd ezután igényelhető a kifizetés. Az évenkénti ápolási és jövedelempótló támogatás pedig a rendszeres területalapú támogatással egy időben igényelhető.

Szarvasgomba célú erdő telepítésekor speciális, szarvasgomba oltóanyaggal kezelt makk vetése javasolt. A gyakorlati megvalósításnál célszerű először a szarvasgombával kezelt makk vetése, majd a szarvasgombával mikorrhizált csemeték sorba ültetése. Ez utóbbinál fontos, hogy a telepítéshez csak NÉBIH által minősített, igazolt származású, igazoltan mikorrhizált, megkülönböztető azonosítóval ellátott, konténeres szaporítóanyagot lehet használni. A telepítést követően a szarvasgombás erdő ápolása nem tér el jelentősen a hagyományos erdőgazdálkodási gyakorlattól, ugyanakkor a szarvasgomba számára kedvező minél korábbi árnyékoltság elérése érdekében az első 10 évben minimálisra kell szorítani a ritkításokat.

A nyolcadik évtől célszerű ellenőrizni a szarvasgombatermés megjelenését. Az első néhány gomba előbukkanása után rohamos termésnövekedésre számíthatunk, amely a 10–12. évre akár 60–100 kg is lehet hektáronként. A gyűjtést csak szarvasgomba felkutatására betanított kutyák segítségével szabad végezni annak érdekében, hogy a talajban kialakult gombafonal-hálózatban ne tegyünk kárt.  A 2016-os év terméseredménye Ulrich József szarvasgombás erdejében hektáronként 1,2 millió forint volt.

A pályázatról és a szarvasgomba-termesztésről bővebben a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének honlapján tájékozódhat: www.szarvasgomba-termesztes.hu .

agroternd.hu / Nak / NAKlap, 2017. szeptember

Fotó: Wikipédia

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook