Agrárpénzek

Piac

Hét ország fogott össze az uniós agrártámogatások megtartásáért

Magyarország egy olyan új Közös Agrárpolitika elfogadásában érdekelt, amelyen keresztül a magyar gazdák a lehető legegyszerűbben igényelhetik, és kaphatják meg az őket megillető támogatásokat.

Hét ország, köztük Magyarország közös nyilatkozatban kérte a termeléshez kötött támogatások növelését vagy legalább a jelenlegi szinten tartását a 2020 utáni uniós költségvetési időszakban a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén – közölte az Agrárminisztérium (AM) a testület brüsszeli ülését követően.


fotó: Pixabay

A közös nyilatkozatot Magyarország

  • Bulgáriával,
  • Horvátországgal,
  • Csehországgal,
  • Lettországgal,
  • Szlovákiával és Szlovéniával

együtt jegyzi. A tanácsülésen a nyilatkozatot több más tagállam is támogatta – jelezte az AM. A közleményben a magyar delegációt vezető Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár egyértelmű visszalépésnek nevezte az Európai Bizottság (EB) javaslatát, miszerint

a jelenlegi 13+2 %-ról a Magyarországnak járó közvetlen támogatási keret 10+2 %-ra csökkentené a termeléshez kötött támogatások mértékét.

– Ezek megtartása alapvető fontosságú lenne az olyan munkaerő igényes ágazatok megfelelő finanszírozásához és versenyképességének fenntartásához, mint az állattenyésztés vagy a kertészet – mondta az államtitkár az ülést követően.

Kifejtette: a termeléshez kötött támogatások rendszere jellemzően valamely nehézséggel küzdő ágazat kiegészítő támogatására biztosít lehetőséget, ezért fontos kérdés, hogy a jövőben pontosan mely ágazatokra lesz adható a támogatás.

Magyarország a hatály szélesítését preferálja, hiszen adódhatnak olyan helyzetek, amelyek újabb ágazatok bevonását tehetik indokolttá – mondta. Példaként említette a 2015 óta érvényben lévő orosz embargót, vagy a folyamatban lévő nemzetközi kereskedelmi tárgyalások egyes ágazatokra gyakorolt esetleges negatív hatásait. Magyarország egy olyan új Közös Agrárpolitika (KAP) elfogadásában érdekelt,

amelyen keresztül a magyar gazdák a lehető legegyszerűbben igényelhetik, és kaphatják meg az őket megillető támogatásokat.

Ennek biztosításához azonban az EB javaslatának jelentős módosítására van szükség – hangsúlyozta Kis Miklós.

A román elnökségi félév második Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülésén az agrárminiszterek a KAP folyamatban lévő reformjának több más elemét is megvitatták. Egyetértettek abban, hogy elsősorban az új támogatási rendszer végrehajtási szabályaival kapcsolatban további tárgyalások szükségesek – közölte a tárca.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook