Agrárpénzek

Piac

Extrém károkat okoz a szélsőséges időjárás

Már az értékes gyümölcsösökre is köthető a legszélesebb körű díjtámogatott biztosítás.

Létrehozva:

|

Hamarosan pályázhatnak ismét a gazdálkodók a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásra, mely 2019-ben ismét több kedvező lehetőséget tartogat. Fontos változás például, hogy csonthéjas és héjas kultúrájú gyümölcsök is bekerültek abba a körbe, melyek után a legbővebb, kilenc kockázatra fedezetet nyújtó „A” típusú biztosítási csomag köthető – olvasható a Groupama Biztosító közleményében.


Egyre gyakoribbak azok a károk, melyek az extrém időjárási körülmények miatt következnek be – illusztráció: Ujvári Sándor / MTI

Ugyancsak kedvező, hogy a tavalyi évben 5 milliárd forintra megemelt éves támogatási keret összeg nagysága idén is megmarad. A Groupama Biztosító 2018-as adatai szerint a legjellemzőbb kár még mindig a jégeső, a kifizetett szolgáltatások közel 90%-a növénybiztosításokhoz kapcsolódik.

A szélsőséges időjárás extrém károkat okoz a mezőgazdaságban is

A klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek a tavalyi évben is komoly hatással voltak a mezőgazdasági növénytermelésre. A Groupama Biztosító tapasztalatai szerint egyre gyakoribbak azok a károk, melyek az extrém időjárási körülmények miatt következnek be, így koncentráltan idéznek elő a korábbi években megszokotthoz képest jóval nagyobb károkat.

Egyre gyakrabban okoz különösen nagy károkat az extrém erősségű szél vagy a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék.

– Az extrém intenzitású időjárási események miatt gyakran előfordul, hogy partereink több tíz millió forintos kárt szenvednek el. Ezek az ország különböző részein a legkülönfélébb növénykultúrákat érintik. Több, mint 20 millió forintos szolgáltatást fizettünk például szabolcsi almatermesztőnek, de hasonló volumenű kára volt egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei olajtök termelőnek is – mondta Balázs András a Groupama Biztosító Vállalati Vagyon- és Felelősségbiztosítási főosztályvezetője.

A Groupama Biztosító 2018-ban összességében több mint egymilliárd kárkifizetést teljesített.

Elmondható, hogy továbbra is a lábon álló növényállományokat érintik leginkább a károk: az összes kárbejelentés háromnegyede, és a kifizetett szolgáltatás közel 90 %-a növénybiztosításokhoz kapcsolódik. A legjellemzőbb kár még mindig a jégeső, több, mint 1000 érkezett tavaly a biztosítótársasághoz.

Kedvező változások a díjtámogatásban

A díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosításokat szabályzó pályázati kiírás kedvező módon változott tavaly év végén. Bővült a legbővebb, kilenc kockázatot tartalmazó „A” típusú biztosítási csomag keretében választható növények köre: bekerültek olyan gyümölcsök is, mint

  • kajszi,
  • őszibarack,
  • cseresznye,
  • meggy,
  • dió,
  • mogyoró,
  • mandula.  

Az előző évben 5 milliárd forintra nőtt a támogatásra szánt éves keretösszeg, és ez a magasabb intenzitású támogatás fennmarad a 2019-es biztosítási évre is.

A Groupama Biztosító amellett, hogy átvezette a pályázatban történt változásokat saját termékeiben, több ponton még ügyfélbarátabbá tette szerződési feltételeit, az egyre gyakoribbá váló viharkáresemények kapcsán pedig az eddiginél szélesebb körű szolgáltatást nyújt a gazdáknak.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook