Hírek

Változik a mezőgazdasági károk bejelentése

November elsejétől az agrárkár-enyhítési rendszerben elektronikus kárbejelentést alkalmaznak, és ettől az időponttól a mezőgazdasági biztosításoknál is elektronikus területösszesítőt használnak – tette közzé az FM.

Létrehozva:

|

Az agrárkár-enyhítési rendszerben az új, 2015. kárenyhítési évtől (2014. november 1-től) kezdődően megváltozik a mezőgazdasági káresemények bejelentési módja. Az agrárkár-enyhítési rendszerben tag termelők a 2014. november 1-jén és az azt követően bekövetkezett mezőgazdasági káreseményeket – az eddig megszokott papír alapú kárbejelentés helyett – elektronikus úton jelenthetik be.  Az elektronikus kárbejelentő felület az MVH honlapján az „Elektronikus ügyintézés” menüpont alatt érhető el az „MKR – Mezőgazdasági Kockázatkezelő Rendszer” elnevezésű alkalmazáson keresztül. Az elektronikus felület használatához szükség esetén a falugazdászok nyújtanak segítséget.
A 2014. kárenyhítési évre vonatkozóan az október 31-ig bekövetkezett mezőgazdasági káreseményekkel kapcsolatos termelői kárbejelentéseket és a kárenyhítő juttatás iránti kérelmek benyújtásának eljárását a fenti változás még nem érinti.
Ezért a 2014. október 31-ig bekövetkezett mezőgazdasági káreseményeket 15 napon belül, a megszokott módon papír alapon lehet bejelenteni az illetékes agrárkár-megállapító szerv részére.
Az elmúlt napokban jellemzően belvízkár, felhőszakadás kár (pl.: Bajai, Bonyhádi, Dombóvári, Pécsváradi, Selyei, Sümegi, Szekszárdi, Szigetvári, Kistérség) és viharkár (pl: Adonyi, Ajkai, Balatonfüredi, Barcsi, Hévízi, Paksi, Pápai, Sümegi, Tamási, Várpalotai Kistérség) fordult elő. A 15 napos bejelentési határidő a belvízkár esetén attól a naptól kezdődik, amikor károsodás az adott növénykultúrán első alkalommal észlelhetővé válik, míg felhőszakadás és viharkár esetén a káresemény első alkalommal történő észlelésének a napjától. Fontos, hogy az elmúlt napokban bekövetkezett, az agrárkár-megállapító szerv által igazolt mezőgazdasági káresemények által okozott hozamcsökkenés a 2014. évi kárenyhítésre vonatkozó kárenyhítő juttatás iránti kérelem részeként 2014. november 30-ig benyújtásra kerülhet.
Felhívjuk továbbá a termelők figyelmét arra, hogy 2014. november 1-től új elektronikus felület segíti a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások ajánlatkéréséhez szükséges területadatok összeállítását is. Az „MKR – Mezőgazdasági Kockázatkezelő Rendszer” alkalmazás használatával díjtámogatott mezőgazdasági biztosításokhoz kapcsolódóan területösszesítő is előállítható, amellyel  egyszerűen és pontosan meghatározhatóak a biztosítani kívánt területek és azok korábbi években realizált hozamadatai. A területösszesítő használata ugyan nem kötelező, de annak alkalmazásával jelentősen csökkenhet a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások ajánlatkérésével, megkötésével járó adminisztrációs teher. Az új területösszesítőt előállító elektronikus felület használatánál is számíthatnak a termelők a falugazdászok, illetve a biztosítók segítségére.

 

Forrás: FM Sajtóiroda

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook