Nem publikált

Gombában elsők

Létrehozva:

|

 

Nagy megtiszteltetésnek tartja Somosné Dr Nagy Adrienn, hogy 2018-ban elnyerte az Év Ökológiai gazdálkodója címet.

Mint fogalmazott: „nem azért dolgozom, hogy elismerést kapjak, de ez a cím visszaigazolás számomra, hogy jó úton haladok”

A díj átvétele óta változatlanul vezeti a kecskeméti Pilze-Nagy Kft.-t, melynek fő területe a laskagomba alapanyag gyártása, de jelentős területet foglal el a bioenergia előállítása is.

A 10 hektáros birtokon a laskagomba alapanyag-gyártás és termesztés, a friss laskagomba forgalmazása valamint a biogázgyártásból származó villamosenergia- és hőtermelés egyaránt megtalálható. Az elmúlt 20 évben 12 ezer tonnányi laskagomba alapanyagot állítotttak elő a legmodernebb technológia alkalmazásával.

A termelés 35 ezer négyzetméteres, félig automatizált gombatermesztő sátrakban vegyszerek felhasználása nélkül zajlik. A cég termékei megfelelnek a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft elismerésének.

A környező országok mellett a legfontosabb piacuk Németország, de a francia, sőt az angol boltokban is jelen vannak.

Ahogy a szakember elmondta, a díjnak köszönhetően ismertségre tett szert a vállalat, és számos uniós kutatás-fejlesztési projektbe is be tudtak kapcsolódni. Eddig több mint 10 hazai és külföldi projektben vettek részt, több saját fejlesztésű know-how-val is rendelkeznek laskagomba alapanyag-gyártás és gombatermesztés hulladékainak hasznosítása területén.

A kutatás-fejlesztés prioritást élvez a cég életében, amit az is jól mutat, hogy 8 fő kutatót foglalkoztatnak, közülük 3 PhD fokozattal rendelkezik. A kutatások célkeresztjében a biogáztermelés minél hatékonyabb alkalmazása áll. A gombatermesztés során ugyanis évente 3 ezer tonnányi úgynevezett „letermelt” talaj keletkezik, amely hasznosítását a világon egyedüllálló módon energia előállítására használnak fel.

Üzemükben mezőgazdasági hulladékok és melléktermékek felhasználásával évente 1,2 millió köbméter biogázt állítanak elő, melynek köszönhetően 2,4 millió kwh villamos energiát képesek eladni az országos hálózatba.

A biogáz értékesítésének is köszönhetően a cég a megugró energiaárak és az inflációs környezet ellenére is stabilan képes működni.

„A 25 éves szakmai tapasztalatnak és a környezettudatos, megújulni képes termelésnek is köszönhetően a Pilze-Nagy Kft.-t mára a hazai és Európa vezető laskagomba-termesztő-  és kereskedő cégei közé tartozik” – mondta a szakember.

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook