Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Magyarország Legszebb Birtoka 2019 Díj hatodik napi zsűrizés

Baromfi Coop Kft., Baktalórántháza – az állattenyésztés kategória döntőse


A gazdaság integrált takarmány-termeltetéssel, baromfitenyésztéssel, keltetéssel, brojlerhízlalással foglalkozik. A cég 100 %-ban a Bárány család tulajdonában van. A Bárány család 112 éve, négy generációra kiterjedően foglalkozik baromfitenyésztéssel, ezáltal Magyarország legrégibb baromfitenyésztő dinasztiája.

A Baktalórántháza 1. broiler telep megvalósítja mindazt, amit az állattartó telepek fenntartható mezőgazdaság és élelmiszeralapanyag termelése jelenleg és a jövőben megkövetel. Ennek megcáfolhatatlan bizonyítéka a McDonald’s Flag Ship programja, amivel a világon egyedülállóként kitüntette ezt a broiler telepet. Ezt a minősítést csak egyetlen egy broiler telep kaphatja meg a McDonald’s rendszerében.

A telepen 10 istálló található, közös folyosóval összekötve. Zárt higiéniai egységet képez, ami a broiler termelésben elsőként került megépítésre. Termenként húszezer baromfit nevelnek, évente körülbelül másfél millió csirkét vágnak.

Kutatásfejlesztés és oktatás terén számos vezető technológia-előállító céggel és oktatási intézménnyel működnek együtt, többek között a Debreceni Egyetemmel is.

Oktatóközpont került kialakításra az állattartó telep mellé, melynek szerepe a világ bármelyik pontjáról érkező gyakorlatot szerezni kívánó szakemberek elszállásolásában van, valamint a kamerarendszerrel real time tudja az aktuális történéseket bemutatni.

Teljes nyomon követhetőség és átláthatóság, a szántóföldtől a feldolgozás és értékesítés végéig kód alapján visszakövethetőek a munkafolyamatok.

A telep körül 3.5 ha füvesített zöldterület található. Az oktatóközpontot, a szociális épülete és a telepre vezető utat virágoskertek és sziklakertek veszik körül.

Holdvölgy Birtok, Mád – a Szőlészet-borászat kategória döntőse

A vállalkozás 2004 óta működik sikeresen 27 hektárnyi szőlőültetvénnyel. Közel 2 kilométeres kézzel faragott pince rendszerrel rendelkeznek, ami teljesen egyedülálló Mádon, a Tokaji borvidéken, ahol évente 6000 vendég fordul meg.

Több mint 30 Michelin csillagos étterem ajánlja boraikat, a Magyarországon lévő 6-ból, 5 étteremben jelen is vannak, ami magától értetődő is, hiszen eddig minden évben elnyerték az aranyérmet az aktuális világversenyen.

Igényes vendégházak és több étterem is kapcsolódik a birtokhoz és 2013 óta a Mádi Kör bortúra 13 pincészetének is a tagjai.

1955-ben még az egész pince rendszer különálló volt és 9 lejárattal rendelkezett. Ezek a több száz éves lejáratok a mai napig is megtekinthetőek, azonban már egybe nyitották az egész területet.

A birtok panorámája lenyűgöző, ami tükrözi a borászat exkluzív jellegét is, egy füvesített és parkosított, fás környezetben.

Nagyon odafigyelnek a növényvédelemre és a környezetvédelemre is, permetezésük is preventív jellegű, ezért ha lehet, akkor feleslegesen nem is juttatnak ki permetanyagot, kizárólag csak indokolt esetben.

agrotrend.hu / Magyarország legszebb birtoka

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés