Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Nem kategorizált

Törökországban a labdarúgó EB és a jó dinnye szezon összefüggéséről beszélnek

A labdarúgó Európa-bajnokság szinte teljesen egybeesik az Adana környékén termesztett dinnye szezoncsúcsával.

Június 14-én, Münchenben kezdődött meg a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság, ahová a szervezők 2,7 millió látogatót várnak csak a stadionokba, és legalább 12 milliót a szabadtéri szurkolói zónákba. Ráadásul a mérkőzéseket egyelőre főleg napsütéses időben rendezik, ami jelentős keresletet generál a görögdinnye európai piacain. Ez nagyon jó hír az Adana környéki török dinnyetermesztők és -exportőrök számára, akik óriási keresletnövekedésről számoltak be – nem csekély mértékben azért is, mert több millió török származású szurkoló is a helyszínen követi Törökország válogatottjának mérkőzéseit, és ők előnyben részesítik a “hazai” adanai dinnyét.

forrás: pxhere

A Bazaartimes cikke szerint Mehmet Akın Doğan, az adanai Yüreğir mezőgazdasági kamara vezetője kiemelte a szerencsés időzítést, és így nyilatkozott: “Áldás számunkra a szerencsés időbeni egybeesés. Az idei szezon eddig jól alakul, problémát egyedül az áresés okozhatna, de rengeteg megrendelést kaptunk Európából. Dinnyéből nincs hiány, jelenleg 80-90 tonna/hektáros hozamokkal dolgozunk, a teljes szezonban pedig 10500 hektárról legalább 700 ezer tonna dinnye betakarítása látszik reálisnak, ennek döntő része exportra kerül. Ha az idény jól sikerül, minden bizonnyal tovább növeljük a termőterületet a következő szezonban. A gazdák igen optimisták, véleményük szerint az Európa-bajnokság igazi “dopping” a török dinnye számára. Az már látszik, hogy az európai megrendelőink elsősorban a közepes méretű dinnyéinket keresik.”

Adana környéke a világ egyik legnagyobb görögdinnye-termesztő körzete, a tavalyi évben csak ebben a régióban 650 ezer tonna körüli termést takarítottak be. Törökország a 60 millió tonnát termelő Kína után a világ második legnagyobb dinnyetermesztője az átlagosan 40 ezer hektárról betakarított kb. 3,5 millió tonnás árualapjával, de ennél az idei évben jobb termésre számítanak. A török áru 20-25%-a származik Adana körzetéből. Adana régió déli részén, Karatas mellett különleges módon, a tengerparti homokban extra korai dinnyét termesztenek – ennek szezonja már lecsengett, most már a fő területeket szedik.

 

Agrotrend.hu/ FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés