Technika

Újdonságok

Döntést hoz, cselekszik, intézkedik: ilyen gépeket hoz a robotikus forradalom

A mezőgazdaságban alkalmazott robotoknak a tanulás képességével is rendelkezniük kell, hogy alkalmazkodni tudjanak az agrárium gyorsan változó körülményeihez.

Létrehozva:

|

Az élelmiszertermelésben három jelentős korszakváltás volt tetten érhető a történelem folyamán: a gyűjtögető-vadászó életmódból a helyhez kötött mezőgazdasági termelésre való áttérés, az 1700-as években bevezetett vetésforgók, lóval vontatott eszközök, földreformok és a nemrégiben bekövetkezett “zöld forradalom”.

Aligha valószínű, hogy a közeljövőben ehhez hasonló ugrást érjünk el, de a digitalis technológia révén agrárforradalom következhet.

A Case IH önvezető traktorja – fotó: Jonathan Page

Egy, a gazdaságokat üzleti szempontból vizsgáló tanulmány rámutatott, hogy a brit gazdáknak nagy kihívást jelent a nyereségesség elérése, és brüsszeli támogatás nélkül sok gazdaság egyszerűen nem maradhatna fenn – írja a Farmers Weekly.

Tom Duckett az University of Lincoln robotika-szakértője szerint a megváltást a rövid időn belül a mezőgazdasági gépek automatizálása fogja meghozni. Olyan, már létező példákat találhatunk, mint a Case IH önvezető traktora és a Harper Adams University “Hand Free Hectare” projektje, ahol a mérnökök által továbbfejlesztett Iseki traktor minden művelet képes volt távvezérléssel ellátni.

– Ha autonóm robotokat építünk a kizárólag fosszilis üzemanyag felhasználásán alapuló és ráadásul talajtömörödést okozó nagy mezőgazdasági gépek méretének további növelése helyett, fürgébb, kissebb és hatékonyabb, elektromosan működtethető robotizált rendszereket kapunk – teszi hozzá a szakértő.

A robot alapvető tulajdonságai, hogy érzékeli a környezetből érkező jelzéseket, dönteni tud, szükség esetén cselekedni képes és interaktív.

A szoftver- és hardverháttér már szinte készen áll. Az érzékelés és mérlegelés az a pont, ahol a számítógépes tudomány belép a képbe, pl. a kamera teszi lehetővé a számítógép számára, hogy az Xbox-hoz vagy a Nintendo Wii konzolokhoz hasonlóan (interaktív játékok) 3D-ben lásson és érzékelje a mélységet is.

Az intelligens robotokra még várni kell, azonban a kamera által irányított érzékelő rendszerek már alkalmazásban vannak a szántóföldön. Így fest az egyik Lincoln robot.

Duckett professzor azt állítja, hogy egyáltalán nem lehetetlen küldetés, hogy a mezőgazdaságban alkalmazott robotok a tanulás képességével is rendelkezzenek, a programozók segítségével fel lehet készülni egy sor lehetséges változóra. A professzor úgy látja, hogy az agrárrobotika a jövőben is az emberi kontrollon alapul majd.

Érdekes példa a hagyományosan képzett és kézimunka-igényes brokkolibetakarításra szánt robot. Duckett professzor csapata sikerrel fejlesztett ki egy olyan a vizuális érzékelő rendszerben alkalmazható algoritmust, amely 94,7%-os pontossággal képes méret alapján felismerni az érett fejeket. A következő és egyben legnehezebb lépés tekintetében is ígéretesek a kilátások, hogy

az eszköz el tudja távolítani a leveleket és le tudja vágni a fejet anélkül, hogy károsítaná a terményt.

Néhányan talán szkeptikusak a mezőgazdasági robotokkal és automatizálhatósággal kapcsolatban, de Pearson professzor biztos abban, hogy 2030-ra óriási előrelépés lesz a szántóföldön felhasznált eszközökben.

Reálisan olyan mezőgazdasági robotokat vizionálhatunk ekkorra, mint önvezető járművek, haditehnológiából kölcsönzött drónok és műhold által vezérelt központi irányítórendszerek, széndioxid-semleges/emissziómentesen a gazdaságban keletkezett megújuló energia, robotbetakarításra nemesített termények és beltéri, LED-világítással működő természeti erőforrásokat nagyban megkímélő automatizált városi gazdaságok, úgynevezett “urban farm”-ok.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook